Juhtkiri Ettevõtjate kaitseks (1)

Postimees
Copy
Urmas Nemvalts FOTO: Urmas Nemvalts
Urmas Nemvalts FOTO: Urmas Nemvalts Foto: Urmas Nemvalts
  • Turg reguleerib ise vaktsineerimise normid
  • Ettevõtjad olgu oma tegevuses vabad
  • Hügieeninormid on mujalgi levinud

Eilse lehe majanduskülgedel avaldasime loo sellest, kuidas Olerexi tanklakett nõuab oma töötajatelt, et nad oleksid Covid-19 vastu vaktsineeritud. Lugu põhjustas sotsiaalmeedias elava arutelu. Küsimus, kas tööandja tohib või ei tohi nõuda töötajatelt vaktsineerimist, läheb ühiskonnale sügavalt korda.

Nagu selgitas eilses lehes tööinspektsiooni jurist Kaire Saarep, õiguslikke takistusi siin ei ole. Kuid päevapealt ei saa keegi töötajatelt vaktsineerimist nõuda. Tööandja peab vaktsineerimisnõuet piisavalt põhjendama ja alles siis, kui töötajat on vastavalt seadusele ette hoiatatud, võib selle nõude täitmisest keeldunud töötajaga töösuhte lõpetada.

Ent töötajale jääb alati alles õigus töösuhte lõpetamine edasi kaevata ja töövaidluskomisjonid kipuvad andma õiguse nõrgemale poolele ehk töötajale. Seetõttu pole põhjust arvata, et tööandjad hakkaksid vaktsineerimisest keeldujaid massiliselt vallandama.

Ehkki küsimus on esialgu pigem teoreetiline, on selle tuum juba ilmne: kas kaitsma peaks tööandjate või hoopis vaktsineerimisest keeldujate õigusi? Kumba peaks rohkem kaitsma?

Võimalik vaktsineerimisnõue ei ole põhimõtteliselt erinev teistest nõudmistest, mida tööandja võib töötajatele esitada. On terve hulk ameteid, mille pidamiseks tuleb regulaarselt käia tervisekontrollis ja esitada tööandjale vastav tõend. Kui töötaja tervisekontrollist keeldub, siis on tööandjal mitte ainult õigus, vaid ka kohustus temaga töösuhe lõpetada.

Samamoodi nõustuksid kõik, et toitlustus- ja meditsiinivaldkonnas on tööandjal mitte ainult õigus, vaid ka kohustus kõrvaldada töölt selline töötaja, kes keeldub käsi pesemast. Meile ei tuleks pähegi lasta ennast opereerida kirurgil, kellel on käed pesemata, või süüa toitu, mille on valmistanud pesemata kätega kokk.

Kuid veel 170 aastat tagasi ei olnud see nii. Alles 19. sajandi keskel hakati märkama, et patsientide suremus väheneb märkimisväärselt, kui arstid hoolsamalt käsi pesid. Võttis siiski aastakümneid, enne kui kätepesemine üldiseks normiks muutus. Arstid ei uskunud kätepesemisse, pidasid seda lihtsalt tülikaks.

Postimees on üksikisiku vabadusi kaitsev leht, kuid me oleme ka ettevõtlusvabadust kaitsev leht. Ettevõtetele peab jääma vabadus palgata endale sobivaid töötajaid.

Võib vastu vaielda, et vaktsineerimist ei saa võrrelda kätepesemisega, sest vaktsineerimisega võivad kaasneda riskid. Kuid eri ametitega kaasnevadki erinevad riskid. On iga inimese enda otsustada, missugust ametit ta soovib pidada.

Postimees on üksikisiku vabadusi kaitsev leht, kuid me oleme ka ettevõtlusvabadust kaitsev leht. Ettevõtetele peab jääma vabadus palgata endale sobivaid töötajaid ja töötajatele peab jääma vabadus valida endale sobivaid tööandjaid. Lõpuks paneb asjad paika turg.

Kui inimesed ei soovi pidada ameteid, kus on nõutav vaktsineerimine, siis tuleb teha neile parem pakkumine. Kui klientidele ei meeldi, et nende hot dog’i küpsetab vaktsineeritud töötaja, siis on neil õigus minna mujale.

Võttis aega, enne kui inimesed hakkasid eelistama arste, kes käsi pesid, arstidele, kes seda ei teinud. Arstid, kes keeldusid käsi pesemast, jäid ilma tööta. Selline oli turu otsus siis. Tuleb lasta turul otsustada ja saame õige otsuse ka nüüd.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles