Jaan Uustalu: Eesti julgeolek peitub maapõues (6)

Copy
Jaan Uustalu FOTO: Erakogu
Jaan Uustalu FOTO: Erakogu Foto: Erakogu

Eesti maapõu peidab endas mitmeid olulisi metalle, mille vastu võiks olla strateegiline huvi meie liitlastel, kirjutab Jaan Uustalu.

Kui räägitakse Eesti julgeolekust, siis piirdub jutt tihti meie kahe protsendi kaitsekulutuste ja tugevate liitlastega. Selline julgeoleku lühikirjeldus on aga tingimuslik. Meie kaks protsenti on siiski suures plaanis väike ja nõrk võrreldes ohuga, ja mis puutub liitlasi, siis ei tohi kunagi unustada, et iga riik käitub pea alati oma huvidest lähtudes. Nii püsib iga kaitseliit niikaua, kui mängus on mõlema poole huvid.

Nii ongi praegused NATO liitlassuhted 9/11 Al-Qaeda rünnaku tulemus, kus USA ja teised NATO riigid pidasid vajalikuks jagada maailma sõpradeks ja mittesõpradeks. Kas see oli tark otsus, on jätkuvalt vaieldav ja seda mitte ainult Moskvas, vaid ka Washingtonis. Või õigemini, Moskvas seda debatti ei peeta, sest teatakse, et tegemist oli halva otsusega. Samas on USAs ringkondi, kust aeg-ajalt võib kuulda kriitikat tollase presidendi George W. Bushi otsuse suhtes.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles