Rainer Vakra: RMK peab saama rohelise eesmärgi (3)

Rainer Vakra
, Keskkonnaekspert
Copy
Pildil RMK raietööd Kaagveres.
Pildil RMK raietööd Kaagveres. Foto: Sille Annuk / Tartu Postimees

Kala mädaneb peast ja RMK teeb tööd, nagu käsulauad ette näevad, kirjutab keskkonnaspetsialist ja Riigikogu keskkonnakomisjoni esimees (2014―2019) Rainer Vakra, tõukudes Postimehe artiklist «RMK plaanib raiuda üle Eesti tuntud puhkemetsi».

RMK kui riigi rahamasina eesmärk ja tegevus tuleb ümber mõtestada. Kui on mustvalgelt püstitatud riiklik eesmärk, et RMK peab eelarvesse tassima kümneid miljoneid eurosid, siis ei ole kahjuks ka metsal kirve eest pääsu. Eesmärk tuleb täita ja RMK on kahjuks ainult tööriist suures masinavärgis ning ei saagi kahjuks neilt oodata teistsugust käitumist.

Leian, et RMK kui raie- ja rahamasina peatamine on ainuvõimalik samm, kui tänane valitsus soovib oma ilusa jutu rohepöördest ka tegelikult ära teha. Ja selleks on tegelikult vaja astuda kaks väga lihtsat sammu. Esiteks kiirkorras vähendada RMK-st saadavat tulu ehk riigile planeeritud dividende ja teiseks mõtestada ümber RMK tegevus ning eesmärgid. RMK põhiülesandeks ei tohi olla mitte metsa majandamine, vaid meie metsade liigirikkuse ja põlismetsadetulevastele põlvedele säilitamine.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles