Avo-Rein Tereping: vaktsiiniajastu metafoorid (1)

Avo-Rein Tereping
, Tallinna Ülikooli õppejõud
Copy
Avo-Rein Tereping.
Avo-Rein Tereping. Foto: Erakogu

Metafoorid aitavad protsesse paremini mõista, vahel ka paremaid otsuseid teha. Praegusel kriisiajal on vaktsineerimise lainel kerkinud poleemika – kas vaktsineerida valitsuse liikmeid ja riigikogulasi eelisjärjekorras? Kas see on riigimehelik ja eetiline? Kas jah või ei – see on kui mitte lausa strateegiline, siis põhimõtteline küsimus küll, kirjutab psühholoogiaõppejõud Avo-Rein Tereping.

Jätkem hetkeks kõrvale ühe võimaliku eesmärgina riigi tippjuhtkonna liikmete avaliku vaktsineerimise, julgustamaks riigi kodanikke mitte sellest hoiduma. Loobujaid/keeldujaid on siiski oluliselt vähem kui neid, kes kärsitult ootavad. Keeldujatest kirjutatakse küll ebaproportsionaalselt palju, otsekui see oleks vaktsineerimisega seoses peamine probleem. Põhjus on ilmselt siiski õigustuste otsimine, vahel ka ajakirjanduse üldine vähemustelembus, sest see toob klikke.

Nõnda siis on ka selles küsimuses liikvel erisuguseid metafoore, seletamaks või õigustamaks ühe või teise käitumisviisi õigsust või lubamatust.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles