Gea Kangilaski ja Natalie Mets: mida naised tahavad? (4)

Copy
Tallinn 19.01.2019
Naiste marss.
Women's March Tallinn
Foto: Sander Ilvest, Eesti Meedia
Tallinn 19.01.2019 Naiste marss. Women's March Tallinn Foto: Sander Ilvest, Eesti Meedia Foto: Sander Ilvest / Postimees

Naistepäev on ajalooliselt tähistanud võitlust võrdsete võimaluste eest ühiskonnas, kirjutavad Tartu abilinnapea Gea Kangilaski (SDE) ja Tallinna öölinnapea kandidaat Natalie Mets (SDE).

20. sajandi alguses, kui naised rahvusvahelist naistepäeva tähistama asusid, puudus suuremas osas Euroopas naistel veel valimisõigus. Esimese riigina andis 1906. aastal täieliku valimisõiguse naistele Soome, olles veel Vene tsaaririigi koosseisus. Uus-Meremaa ja Austraalia andsid naistele küll valimisõiguse 19. sajandi lõpul, kuid mitte õiguse kandideerida. Valimisõigustki lubas viimane üksnes sisserännanutest naistele, aborigeenid said selle alles 1962. aastal.

Nii möödusid esimesed naistepäevad tänaval protestides ja nõudes meestega võrdseid õigusi seal, kus neid veel polnud. Nõuti nii valimisõigust kui õigust kandideerida kohalikel ja riiklikel valimistel, aga ka võrdset kohtlemist tööelus. Me miskipärast hästi ei mäleta ega armasta meenutada, aga meie vanavanaemad elasid maailmas, kus naisel polnud õigust omada vara ega töötada abikaasa või isa loata. Ka meie oma vanavanaemad protestisid.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles