Juhtkiri: toetusega jokkimine

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Üks ärimees koondas oma firmast oma naise ja selle sõbranna. Need tegid töötukassast saadud ettevõtluse alustamise toetusega teise spordiklubi, kes sai esimeselt klubilt frantsiisikontseptsiooni – tarkvara ja koolitus, äriplaani kohaselt ka kaubamärgi.

Loomulikult tuli selle lepingu eest abikaasa firmale maksta ning et teenuse osutamiseks on vaja ka ruume, sõlmiti eelkokkulepped abikaasa loodud mittetulundusühinguga. Juriidiliselt on kõik korrektne, ehkki sisuliselt sai üks abielupaar maksumaksja taskust oma ettevõttele nii rahasüsti kui ka laienemisvõimaluse.

Ettevõtlike inimeste toetamine on kahtlemata kiiduväärt. Võrdleme korraks kahte võimalikku toetuse taotlejat. Üks on töötu, kes «loo endale ise töökoht»-mõttest innustatuna soovib avada kingsepa töötoa või väikese õmblusateljee.

Ametioskused on endal olemas, aga ettevõtlusega inimene ise varem tegelenud pole, nii et teadmised, kuidas kliente leida või ots otsaga kokku tulla, on vaid teoreetilised. Kas tema saab selleks töötukassalt toetust?

Kõige rohkem oleneb see äriplaanist ja töötukassa kolmeliikmelise komisjoni hinnangust sellele. Ülemäära optimistlik ei peaks aga algaja kingsepp või rätsepmeister olema, sest näiteks eelmisel aastal said töötukassalt ettevõtluse alustamise toetust umbes 40 protsenti taotlejatest.

Teine inimene selles võrdluses oleks aga see, kes on varem juba samasuguses ettevõttes tegutsenud, kelle frantsiisikontseptsioon vabastab teadmiste ja tegevuskava pärast muretsemisest ning kes suudab ruumid hankida «sõbrahinnaga».

Ettevõtluse innustamise seisukohast on see ju isegi hea, kui inimese loob uue algatuse sektoris, kus ta varem töötas, kõik muu on äriosavus. Aga kas riigi toetuse mõte saab olla selles, et abikaasa ostaks abikaasalt? Kas see on ikkagi «alustav » ettevõte selle toetuse mõttes? See on vägagi kaheldav.

Töötukassa tunnistab, et neil tingimustel polnud isegi võimalust keelduda toetust andmast, sest kõik vastas nõuetele. Ent kui selline JOKK-skeem on pähe tulnud ühele-kahele inimesele, siis pole ju välistatud, et tegelikult on sellise skeemi kasutajaid veelgi.

Kindlasti ei saa aga toetuse jagamise eest vastutav töötukassa vaid abitult käis laiutada. Kui üks toetus on mõeldud ettevõtlusega alustamiseks, ent pereärid hakkavad seda rahasüstiks ja laienemiseks pruukima, siis on süsteemis viga. See tuleb üles otsida ja ära parandada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles