Ivar Raig: Põhja-Atlandi koostöö ja Eesti (2)

Ivar Raig
, majandusteadlane
Copy
Majandusteadlane Ivar Raig
Majandusteadlane Ivar Raig Foto: Peeter Langovits

Euroopa ja Ameerika peaksid kasvava ja tugvneva Aasia valguses oma koostööd veelgi tugevdama, leiab majandusdoktor Ivar Raig. 

Eesti meedia pole pööranud piisavat tähelepanu faktile, et 15. novembril sõlmisid 15 Aasia ja Vaikse ookeani riiki (Austraalia, Brunei, Filipiinid, Hiina, Indoneesia, Jaapan, Kambodža, Lõuna-Korea, Laos, Malaisia, Myanmar, Singapur, Tai, Vietnam ja Uus-Meremaa) kokkuleppe Regionaalse Avatud Majanduspartnerluse (Regional Comprehensive Economic Partnership, RCEP) moodustamiseks. Kokkulepe sõlmiti Vietnami pealinnas Hanois Kagu-Aasia Maade Assotsiatsiooni (ASEAN) riikide 37. tippkohtumise raames. Hiina president Xi Jinping avaldas arvamust, et selle kokkuleppe alusel kujuneb Aasia ja Vaikse ookeani riikide vabamajanduspiirkond (Free Trade Area of the Asia-Pacific (FTAAP). Ainsa Aasia suurriigina jäi RCEP lepingust välja India.

Pärast RCEP lepingu ratifitseerimist ja jõustumist hakkab Aasia ja Vaikse ookeani 15 riigi territooriumil asuma maailma suurim majandusintegratsiooni ala, hõlmates 2,2 miljardit inimest (28 protsenti maailma rahvastikust). Juba praegu on nende riikide sisemajanduse kogutoodang (SKT) üle 26 triljoni USA dollari (USD) ehk suurem kui Euroopa Liidu liikmesriikide või USA majandus. Seejuures on nende Aasia riikide majanduskasv juba kaua püsinud kiirem kui Euroopa või Põhja-Ameerika oma. Isegi 2020. aastal ulatus Hiina majanduskasv 6,5 protsendini.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles