Kalev Stoicescu: koroonaviirus, trumpism ja «võõrad» väärtused (5)

Kalev Stoicescu
, Rahvusvahelise Kaitseuuringute Keskuse teadur ja kolumnist
Copy
Tallinn, 16.09.2017
Rahvusvahelise Kaitseuuringute Keskuse teadur Grigore-Kalev Stoicescu.
FOTO: MIHKEL MARIPUU/POSTIMEES
Tallinn, 16.09.2017 Rahvusvahelise Kaitseuuringute Keskuse teadur Grigore-Kalev Stoicescu. FOTO: MIHKEL MARIPUU/POSTIMEES Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Kui Eesti inimesed muutuvad sallivamaks ja hoolivamaks teineteise ja võõraste suhtes, siis kaob ka trumpism ajaloo prügikasti, kirjutab Rahvusvahelise Kaitseuuringute Keskuse teadur Kalev Stoicescu.

Koroonaviiruse SARS-CoV-2 levik algas tõenäoliselt millalgi üle-eelmise aasta teises pooles Hiinas, Wuhani linnas või provintsis, ning põhjustas COVID-19 pandeemia, mis vaevab kogu maailma veel teadmata ajaks. Viimase 12 kuu jooksul tuvastati 85,5 miljonit koroonapositiivset inimest, kellest 23,2 miljonit on praeguse seisuga aktiivsed. Koroonaviiruse tõttu suri 1,85 miljonit inimest, sealhulgas 0,85 miljonit NATO ja Euroopa Liidu riikides.

Koroonaviirus, nagu kõik teised viirused, muteerub perioodiliselt, sõltuvalt epidemioloogilistest oludest. Viirus on vahel «õnnelik» mutatsiooni tõttu, mis võimaldab tal paremini levida ehk ellu jääda ja paljuneda. Tõsi, viirused erinevad «klassikalistest» elusorganismidest ning mitte kõik bioloogid ei pea neid ühemõtteliselt eluvormiks. Tundub, et inimeste jaoks õnnetu koroonaviiruse mutatsioon toimus hiljuti Suurbritannias, levides ka teistesse riikidesse ning tekitades paanikat. Näiteks katkestati saareriigiga ajutiselt lennu- ja muud ühendused.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles