Kommentaar ⟩ Aimar Altosaar: vihmauss ja Tartu Ülikool Kapitooliumi künkal (2)

Aimar Altosaar
, toimetaja
Copy
Trumpi toetajad Kapitooliumi mäel.
Trumpi toetajad Kapitooliumi mäel. Foto: Douglas Christian/ZUMAPRESS.com

Tartu Ülikooli legendaarne loogika õppejõud Andres Pärl ütles I kursuse üliõpilastele, et ka vihmauss ja ülikool võivad olla omavahel täiesti võrreldavad. Seda ütles ta oma muhedal moel tutvustades meile modaalse loogika põhimõtteid ja Aristotelese süllogisme. 

Ma ei tea, kas rahandusminister Martin Helme on ülikoolis loogikat õppinud. Eile ta aga pressikonverentsil manitses ajakirjanikke olema Washingtoni mässu käsitlemisel neutraalsemad. Tema arvates ei ole meie ajakirjanikud neutraalsed, kui elavad kaasa Valgevene rahumeelsetele demonstratsioonidele, kuid on samas kriitilised president Trumpi fanaatiliste toetajate märatsemise suhtes. Mingit süvaloogilist uperpalli tehes võrdsustab rahandusminister Valgevene kuritegeliku Lukašenka režiimi  ja meie suurima liitlase, Ameerika Ühendriikide demokraatia. Neil polevat vahet! Tema arvates on rahumeelsed valgevenelased, kes oma rahvuslippe lehvitavad ja laulavad (nagu meie üle 30 aasta tagasi!) täiesti võrreldavad Kapitooliumi rünnanud sõjakalt dekoreeritud vägivaldsete revolutsionäridega. 

Kui me näeme kätega vehkivaid ja karjuvaid tegelasi, kes ründavad hooneid, kus töötavad demokraatlikult valitud rahvasaadikud, siis me ütleme, et nad ründavad riigivõimu ja demokraatiat. Nad ei sarnane mitte kuidagi Valgevene rahumeelsete protestijatega, kes protestivad diktaatori vägivalla ja kõigi silme all toimunud häbematu valimistulemuste võltsimise vastu. Ameerika pealinnas nägime aga orwellilikult lihtsate loosungite ja valeväidetega ülesköetud revolutsioonilist massi, kes on valmis mistahes vägivallaks. Siin on kohane kasutada ameeriklaste tuntud vanasõna, et kui näeme kedagi, kes käib nagu part, häälitseb nagu part ja näeb välja nagu part, siis see on ongi part. Walt Disney on teatavasti sellisele pardile isegi nime pannud!

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles