Rahvatervise arsti analüüs: Eesti vajab kiiresti täielikku sulgemist (42)

Taavi Tillmann
, rahvatervise arst-lektor
Copy
Taavi Tillmann
Taavi Tillmann Foto: Erakogu
  • Kui tahame Eestis jõule pidada, siis peame tegutsema nüüd ja kohe
  • Paljud riigid on valinud viiruse ohjeldamiseks eneseisolatsiooni
  • Praegu saaksime veel naabrite vigadest õppida

Eesti nakatumine on nii suur, et üleriigiline lockdown on detsembris vältimatu, kirjutab rahvatervise arst-lektor dr Taavi Tillmann, kes töötab Suurbritannia Terviseameti koroonakeskuses.

Kui me oleks soovinud enam-vähem tavalisi jõule, pidanuks me lausisolatsiooniga alustama novembris. Praegu seisame kahe valiku ees: kas alustame koheselt lockdown’iga, mis võimaldaks meil jõuludel korraks kohtuda või ootame veel. Aga siis tuleb arvestada, et jõulud jäävad ära ja lausisolatsioon võib kesta mitu kuud.

Piirangute eesmärk on vältida olukorda, et koroonahaigete arv haiglates ei kasvaks nii suureks, et see takistab tavalist haiglatööd. Riikide võrdlemiseks on kõige parem kasutada viimase kahe nädala COVID-surmade andmeid jagatud rahva arvuga. 

Euroopa kogemused teise lainega näitavad, et Eesti epideemia on 5 nädalat maas Euroopa keskmisest. Seega saaksime naabrite vigadest ja saavutustest õppida.

Praegu seisame kahe valiku ees: kas alustame koheselt lockdown’iga, mis võimaldaks meil jõuludel korraks kohtuda või ootame veel.

Katsetused pehmemate piirangutega on sisuliselt ebaõnnestusid, kuna need ei ole peatanud COVID-surmade tõusu. Rangemad piirangud alati töötavad,  näiteks on COVID-surmade tõus kukkunud 10 kuni 50 protsenti  riikides,  kus lockdown'i  hakati varakult juurutama. Seega on lockdown Eestile vältimatu. Küsimus on, millal sellega alustada? 

Esimese laine kogemus ütleb, et mida varem, seda parem. Iga nädal viivitust põhjustab umbes 2x kõrgemat lainet ja pikendab lockdown'i kestust umbes kuu võrra. Esimesel lainel läks Eesti õnneks lausisolatsiooni juba enne seda, kui suremus tõusis. Kui oleksime sama soovinud teha teise lainega, oleksime pidanud eriolukorra kuulutama juba 1. novembril. 

Aga äkki talv on kevadest leebem. Kas täna oleks hea aeg teha Eestis lockdown või peaks veel ootama? Analüüsisin riike, kus suremus on meist vähemalt 1 nädal ees. See annab vihje, mis Eestit võiks ees oodata.

Prantsusmaa lockdown
Prantsusmaa lockdown Foto: Tartu Ülikool

Ülaltoodu näitab, et kui Eestis oleks samasugune epideemia ja valitsus nagu Prantsusmaal, tulnuks meil lockdown teha 9. detsembril ja see oleks pidanud kestma 16. jaanuarini. Jõulud ja uue aasta peod jääksid totaalselt ära, sest kedagi ei tohi külastada.

Kui Eestis oleks samasugune epideemia ja valitsus nagu Hispaanias, tuleks meil lockdown teha koheselt (7. detsember kuni 21.jaanuar).

Kui Eestis oleks samasugune epideemia ja valitsus nagu Suurbritannias, tuleks meil lockdown teha 12. detsembrist kuni 9. jaanuarini. Jõulud jääksid ära. 

Suurbritannia lockdown
Suurbritannia lockdown Foto: Tartu Ülikool

Peatun Suurbritannial, kuna olen Londonis, kui seda kirjutan. Nad planeerisid neljanädalast lockdown’i, mis äsja lõppes edukalt ja pikendust polnud vaja. Nagu ka mujal maailmas jäeti Suurbritannia teises lockdown’is koolid lahti. Fookus oli vähendada täiskasvanute tööl, külas ja poes käimist. Kuna riik saab nüüd vähemalt kuu aega hakkama ilma järgmise lockdown'ita, räägivad kõik õhinal, mida plaanivad jõuludel teha. Siiski on valitsus piiranud pühadekülastuste mahtu nii, et iga inimene võib kohtuda vaid kahe teise leibkonnaga. 

Rohkem selliseid graafikuid ma ei lisa, aga sarnane muster kordub üle Euroopa. Näiteks Hollandi, Portugali ja Slovakkia näitel oleks Eesti pidanud lockdown’ i minema juba 20. novembril. Saksamaa, Austria, Albaania ja Leedu näitel oleks Eesti alustanud lockdown’ i 6. detsembril.

Teiselpool leidub ka mõningaid riike, kes pole lockdown'i alustanud. Need on Ida-Euroopas, kuna neil puudus valus kogemus esimese lainega. Eestis kuulub ka siia blokki.

Kõigil sellistes riikides kasvab epideemia kiiresti. Ma ei näe põhjust, miks peaks epideemia Ida-Euroopas iseenesest murduma ilma lockdown'ita. Pigem kasvab epideemia just nagu ta kasvas Lääne-Euroopas. Seejärel aga on vaja veelgi pikemat lockdown'i, et seda ohjeldada.

Kui me soovisime normaalseid jõule, siis oleks me pidanud lockdown'i tegema juba novembri lõpus. See rong on aga läinud. Minu hinnangul on valik kahe stsenaariumi vahel:

1) Eesti läheb eriolukorda ja täiskasvanute-lockdown'i nii kiiresti kui võimalik (nt. 9-23 dets). Kodust töötamine oleks kohustuslik kõigile täiskasvanutele, ülikooli tudengitele ja gümnaasiumi õpilastele. (Lasteaiad ja algkoolid jääksid lahti, kuna nende sulgemine on raske noorematele lastele ja töötavatele vanematele.) Eri majapidamised ei tohi kohtuda ei üksteise majades, restoranides ega siseruumides. Selline karm ja lühike interventsioon võidaks meile aega, et siis 24.-27. detsembril jõulukohtumisi lubada. Seejärel peab lockdown jätkuma 28.detsembrist kuni 15. jaanuarini.

2) Eesti ootab asjatult ja läheb eriolukorda 21 .detsembrist kuni 21. veebruarini. Jõulud jäävad ära.

Minu eelistus on 1). Kui oled minuga samal arvamusel, palun aruta seda, et rahvas ja poliitikud mõistaksid. Meil on nii kiire, et aeg on sisuliselt otsa saanud.

Kommentaarid (42)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles