Akadeemia kirjutab ⟩ Juutide ja araablaste leppimine, Ivan Julm ja semiootiline reostus

Indrek Ude
, Akadeemia tegevtoimetaja
Copy
Saudi kroonprints Mohammed Bin Salman ja Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu.
Saudi kroonprints Mohammed Bin Salman ja Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu. Foto: Reuters/ScanPix

Iisraeli ja islamiriikide vahel sõlmitud rahulepingud ei ole ainus märk, et lootused iidsete vaenlaste leppimiseks on kasvanud. Viimaste kümnendite jooksul on toimunud murrang ka araabia ilukirjanduses ja dokumentalistikas. Ajakirja Akadeemia detsembrikuu numbris avaldatud artiklitest ja esseedest annab ülevaate ajakirja tegevtoimetaja Indrek Ude.  

Muslimite juute käsitlev teaduslik ja populaarteaduslik kirjandus põhineb suures osas islami alusallikatel ning Siioni tarkade protokollidel, kirjutab artiklis «Juudivastasus tänapäeva islamimaailmas» Üllar Peterson. Pahatihti ei tehta vahet juutidel ja Iisraeli riigil, pidades neid ühe pahe eri külgedeks.

Selliselt näevad asja mahukad araabiakeelsed «juudientsüklopeediad», nagu ka «tõsiteaduslikud» süvauurimused ning arvukad kordustrükkidena välja antud populaarteaduslikud üllitised. Omaette žanri moodustavad islamivaimulike jutlused, mis ammutavad nii sisulist kui ka retoorilist eeskuju Saudi Araabia imaamide reedeste näidisjutluste depositooriumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles