Juhtkiri: Obama-ootus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reuters:  Barack Obamast valmisid vahakujud
Reuters: Barack Obamast valmisid vahakujud Foto: Reuters
USA 44. presidendi samme jälgib kogu maailm

Kuigi see võib tunduda uskumatuna, saab maailm USA presidendi George W. Bushi ajastule tänuliku joone alla tõmmata alles täna, mil Washingtonis Kapitooliumi mäel annab Abraham Lincolni kivist pilgu all, käsi samal piiblil, millel kodusõjaaegne riigipea Ühendriikide põhiseadust kaitsta ja säilitada lubas, oma ametivande Barack Obama.



Lootused Obamale, kellest saab Ühendriikide 44. president, on arusaadavalt kõrgele puhutud mitte ainult USAs, vaid ka mujal maailmas. Selle on põhjustanud ühelt poolt tulevase presidendi erakordselt karismaatiline isiksus, märkimisväärne kõneosavus ja kindel võit novembrikuistel presidendivalimistel. Teisalt suurendab ootusi Obama ilmne kontrast pahatihti halenaljakalt tegutsenud Bushiga, kelle ametiaja lõpuks riigi majandus katastroofi äärele sattus.



Obama astub ametisse oma populaarsuse laineharjal, viimaste küsitluste kohaselt on tema ametiaja suhtes optimistlikult meelestatud neli igast viiest ameeriklasest. Viimati nautisid Ameerika presidentidest oma ametiaja algul säärast menu Ronald Reagan 1981. aastal ning Watergate’i skandaali järel Valgesse Majja valitud Jimmy Carter. Mõlemad mehed lahkusid kõrgest ametist rahva seas ebapopulaarsena, olgugi et ühe neist on ajalugu õigeks mõistnud.



Obamale pandud ootused ja lootused on kantud optimismist, et isegi ajal, mil riik peab sõda korraga kahel rindel ning on sunnitud pretsedenditute meetmete abil majandust päästma, saab kõik korda. See optimism on seda hämmastavam, et enamik rahvast on küsitluste järgi juba leppinud sellega, et eelolevad paar aastat saavad olema märksa raskemad kui mullune.



Uut presidenti usutakse ja kuulatakse – see võimaldab Obamal selgitada ka võimalikke ebapopulaarseid otsuseid, niisuguseid, mille tegelik väärtus saab selgeks alles mõne aja möödudes. Ja selgitada tal tuleb. Just seetõttu, et Obama võtab riigiohjad Bushilt üle niivõrd raskel ajahetkel – lisaks riigisisestele probleemidele ning sõdadele Iraagis ja Afganistanis on pinged tõusnud Lähis-Idas, Iraan jõuab aina lähemale tuumarelva valmistamisele ning Venemaa jätkab ülbitsemist –, saavad Obama mesinädalad ameeriklastega millalgi otsa.



Poliitilised vastased ja pettunud toetajad saavad üsna pea kinni hakata Obama konkreetsetest valimislubadustest, nagu USA vägede kiire väljatoomine Iraagist või nelja miljoni töökoha loomine, mis võivad osutuda peaaegu võimatuks täita. Obama peab nüüd näitama, et lisaks oskusele massile meeldida ja sellega kaasa liikuda on temas ka sellise liidri ainest, kel antud võime massi juhtida. Õigeid otsuseid teha.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles