Margus Vals: põlevkivitööstuse rohepööre

Margus Vals
, Eesti Energia juhatuse liige
Copy
 Eesti Energia juhatuse liige Margus Vals
 Eesti Energia juhatuse liige Margus Vals Foto: Mihkel Maripuu

Ida-Virumaa ei vaja revolutsiooni ja põlenud maad, vaid inimlikke, mõistlikke ja tulevikku vaatavaid otsuseid, kirjutab Eesti Energia juhatuse liige Margus Vals.

Rohepööre tähendab puhtamate tehnoloogiate kasutuselevõttu, eeskätt nende, mis suudavad CO2-emissiooni vähendada või üldse vältida. Eesti Energial on Ida-Virumaal enam kui miljardi euro väärtuses tootmisvarasid, mida ei ole mõistlik hüljata, vaid tuleb leida võimalus, kuidas need õiglase ülemineku protsessis rohepöördesse panustada saaks. Eesti Energia oluline panus tegi Eestist mullu Euroopa Liidu kiireima süsinikuheitmete vähendaja, kontserni taastuvenergiaettevõte Enefit Green püstitab praktiliselt iga kuu uue tootmisrekordi. Taastuvenergia osakaal meie tarbimises on suurem kui kunagi varem, ületades tihti põlevkivist toodetud elektri hulga. Eesti Energia on valmis rohepööret jätkuvalt eest vedama.

Eesti jaoks on geograafilise positsiooni tõttu eluliselt tähtis püsida energiasõltumatu, mis tähendab, et peame säilitama võime ise energiat toota. Pikaaegsest elektrit eksportivast riigist oleme praeguseks muutunud küll importijaks, kuid arendame taastuvenergial põhinevat uut tootmisvõimekust. Vanemad ja saastavamad energiaplokid oleme praeguseks sulgenud, et teha turul ruumi puhtamale energiale ning otsime võimalusi, kuidas olemasolevates elektrijaamades võtta peamise kütusena kasutusele prügipuit.

Põlevkivisektori pärandile uue funktsiooni andmisest rääkides tuuakse sageli näiteid kultuuri-, turismi- ja spordirajatisteks muudetud kivisöejaamadest Kesk-Euroopas. Sarnaseid positiivseid näiteid on Eestiski, kuid tänu nutikatele lahendustele saavad olemasolevad elektrijaamad, kaevandused, tuhaväljad ja teised rajatised teel puhtama energeetika poole olla olulised veel mitmele põlvkonnale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles