Tarmo Soomere: Aino Järvesoo auhinna laureaadid on muutnud maailma paremaks

Tarmo Soomere
, Eesti Teaduste Akadeemia president
Copy
Kaader Aino Järvesoo preemia auhinnatseremoonialt
Kaader Aino Järvesoo preemia auhinnatseremoonialt Foto: Pm

«Täna antakse Pere Sihtkapitali ja Rahvastikuministri ühisettevõtmisega esmakordselt välja Aino Järvesoo auhinnad missioonitundega inimestele panuse eest Eesti rahva ja eestluse püsimajäämisse,» ütles Eesti Teaduste Akadeemia president Tarmo Soomere auhindade laureaatide esitlusel 27. novembril 2020.

«Aino Järvesoo auhinna statuut näeb ette kolm auhinnakategooriat: elutööauhind, uue aja peegeldusena silmapaistva meediategevuse auhind ja tunnustus eesti keele ja kultuuri hoidjatele välismaal. Seekord tunnustatakse küll nelja inimest. Elutöö auhind (10 000 eurot) anti Rein Taageperale; Silmapaistva meediategevuse auhind (5 000 eurot) Ene-Margit Tiidule; ning auhind «Eesti kultuuri ja keele hoidja välismaal» (kumbki 5 000 eurot) Jüri Treile ja Hinge-Mai Raud-Pähnile. 

Niisiis lähevad neljast kaks auhinda teadlastele – täpsemalt, sotsiaalteadlastele – ja see pole üldse tavaline. Enamasti mõistetakse teadlasi kui selliseid olevusi, kes maailma lahkavad ja selgitavad, aga seda muuta või parandada ei oska. Tegelikult on asjad teisiti. Hea teadlane on see, kelle tööst midagi muutub. Veel parem teadlane on see, kelle töö (või selle selgitused) muudavad ühiskonna mõtlemist. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles