Poola naised Eestis: julm piinamine meie kodumaal tuleb lõpetada (10)

Copy
Protestid abordiõiguste piiramise vastu on Poolas kestnud juba aastaid. Foto meeleavalduselt 2016. aastal.
Protestid abordiõiguste piiramise vastu on Poolas kestnud juba aastaid. Foto meeleavalduselt 2016. aastal. Foto: Beata Zawrzel/Beata Zawrzel/Sipa USA

Postimees avaldab Eestis elavate Poola naiste avaliku pöördumise seoses Poola põhiseaduskohtu otsusega, mis võimaldab sealsel valitsusel piirata ligipääsu abordile ka loote väärarengu korral.

Armsad sõbrad Eestis,

Meie – Poola emigrandid – oleme sündinud ja kasvanud Poolas, kuid Eestist on saanud meie uus kodu. Viimaste sündmuste valguses, mis järgnesid Poola põhiseaduskohtu otsusele piirata reproduktiivõigusi, oleme kohkunud ja raevus.

Õigus abordile on enesemääramisõigus ja õigus tervishoiule. Need on inimõigused. Abort annab isikule, kes selle protseduuri mingil põhjusel läbib, autonoomia, väärikuse ja vabaduse ise oma keha ja tuleviku üle otsustada. See pole kellegi teise asi – see otsus peaks alati jääma patsiendi ja meditsiinitöötaja vahele. Rasedus kätkeb endas alati riske ja lapsevanemaks saamine on suur otsus inimese elus. Peame usaldama inimesi, kes on enda jaoks selle otsuse langetanud. See on kehalise autonoomia küsimus.

Kui keegi on sunnitud sünnitama tugevalt deformeerunud loote, kellel pole emakast väljudes ellujäämise lootust, ei ole tegemist õiglusega. Kui vägistatu on sunnitud rünnakust tulenevat rasedust jätkama, ei ole tegemist õiglusega. Kui sünnituseelsele hooldusele spetsialiseerunud arst on sunnitud kiusamise tõttu töölt lahkuma, ei ole tegemist õiglusega. Kui kellelgi pole veel ühe lapse eest hoolitsemiseks võimalik töölt lahkuda ning sotsiaalne turvavõrk veab teda alt, ei ole tegemist õiglusega.

See julm piinamine tuleb lõpetada. Teeme lõpu häbile ja häbimärgistamisele. Anna teada oma toetusest reproduktiivõigusele ja inimõigustele. Tule meiega meeleavaldusele, me vajame sind.

Solidaarsusmeeleavaldused Poola abordiseaduse vastu toimuvad 28. oktoobril kl 18 Tallinnas Vabaduse väljakul ja 30. oktoobril kl 12 Tartus Raekoja platsil.

Kommentaarid (10)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles