Jaak Madison: Euroopa Komisjoni uus migratsioonipakt tugineb valel eeldusel (8)

Jaak Madison
, Euroopa Parlamendi liige (EKRE)
Copy
Jaak Madison (EKRE, Identiteet ja Demokraatia)
Jaak Madison (EKRE, Identiteet ja Demokraatia) Foto: Erik Prozes

Euroopa Komisjoni uus migratsioonipakt on avalikustatud. ERR ja Delfi kirjutavad pealkirjades, kuidas «Euroopa Liit tahab kontrollida välispiire» ja üldiselt keskenduvad selle pakti kahele esimesele punktile. Kolmas, kõige problemaatilisem punkt, on meelega jäetud varju, kirjutab Euroopa Parlamendi liige Jaak Madison (EKRE).

Olen kiiresti jõudnud sellega tutvuda ja seal on loomulikult mitmeid mõistlikke ettepanekuid, kuid ka selgelt problemaatilisi. Esimene suur peatükk keskendub lähteriikide abistamisele, kust migrandid tulevad. Pole midagi uut ja seda on Euroopa Liit aastaid teinud – pumbanud raha Lähis-Idasse ja Aafrikasse. Paraku pole see siiani suurt efekti andnud.

Teine peatükk keskendub piirivalvele ja suuremale eelkontrollile migrantide suhtes. Hüva. Kõlab samuti hästi. Kuid miski pole seda siiani takistanud! 2015-2016. aastal pakkusid peaaegu pooled ELi liikmesriigid välja variandi, et Euroopa Liidu riigid panevad ühiselt kokku Vahemere missiooni (sõjalise), et takistada illegaalset immigratsiooni ja inimkaubandust. Suurim vastuseisja oli sellele Saksamaa. Euroopa Liidu piirivalveühendus Frontex on teoreetiliselt selleks just loodud, kuid pole täitnud oma põhiülesannet: takistada juba eos migrantide väljasõitu merele teiselt kaldalt Euroopa suunas. Siiani on tegeletud hoopis nendele paatidele vastu sõitmisega ja migrantide pardale võtmisega. Väga vähetõenäoline, et nüüd äkki selle «tugevama piirivalve» loosungiga muudetakse ka sisuliselt piirivalve tööd. Olgu öeldud, et 2015-2016. aastal väitsid Euroopa Komisjon ja paljud liikmesriigid, et ei olegi võimalik kolossaalset Vahemerd kontrollida ja igat migranti takistada. See polevat võimalik olnud. Kui Matteo Salvini tõusis aga Itaalia siseministriks, siis illegaalne immigratsioon kukkus drastiliselt. Võõrlipu all ja tundmatuid isikuid pardal vedavaid laevu ei lubatud lihtsalt randuda Itaalia sadamatesse. Kas Euroopa Liit hakkaks seda tegema? Ilmselgelt mitte.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles