Eerik-Niiles Kross: kas rohelised mehikesed istuvadki juba valitsuses? (99)

Eerik-Niiles Kross
, Riigikogu liige (RE)
Copy
Eerik-Niiles Kross otsesaates Otse Postimehest.
Eerik-Niiles Kross otsesaates Otse Postimehest. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Riigikogu liige Eerik-Niiles Kross (Reformierakond) kirjutab Helmete 13. septembri raadiosaatest, kus arutleti kaitsekulude vähendamise üle ja ühest sealsest tähelepanuta jäänud kummalisest argumendist.

Eesti kaitsekulude viimine NATO-s kokku lepitud 2 protsendi tasemele võeti suunaks 1999. aastal Mart Laari esimese valitsuse poolt. See saavutati pärast aastatepikkust poliitilist kemplemist (võtan kohe omaks, et ka Reformierakonnal võttis selle printsiibiga nõustumine liiga kaua aega), Venemaa kahte invasiooni naaberriikidesse ja 2008. aasta majanduskriisi alles 2014. aastal. Nüüd oleme suutnud seda taset ilma suurema omavahelise tülita hoida ja Eesti kaitsevõime on teinud märkimisväärse hüppe.

Muide, olen kaugel arvamusest, et 2 protsenti on meie geopoliitilises ajas ja ruumis piisav. NATO-s paarkümmend aastat tagasi kehtestatud 2 protsendi kokkulepe sündis olukorras, kus külma sõja ajal aastakümneid enamasti üle 3 protsendi kulutanud Euroopa riigid lasid ennast lõdvaks, sest tundus et «ajalugu on läbi». 2 protsenti on miinimum korralikult välja ehitatud kaitsevõimekuse hoidmiseks, mitte selle üles ehitamiseks. Aga sellegi kokkuleppe saavutamine ja hoidmine on Eesti oludes muidugi suur asi.

Kommentaarid (99)
Copy
Tagasi üles