Aleksander Laane: kasutamata võimalused parema tervise tagamiseks (4)

Aleksander Laane
, Erakonna Eestimaa Rohelised aseesimees
Copy
Aleksander Laane.
Aleksander Laane. Foto: Mihkel Maripuu

Eesti inimeste tervise parandamiseks on mitmeid viise, mida kas pole täielikult või ka üldse rakendatud, kirjutab Terviselehe väljaandja ja Erakond Eestimaa Rohelised volikogu esimees Aleksander Laane.

Meditsiini ja teaduse võimalustest ning inimeste teadlikkusest hoolimata on eestlaste tervena elatud aastate arv ELi keskmisest väiksem. Eesti mehed kaotavad mitmesugustel põhjustel kümme ja naised kaheksa tervena elatud aastat. Kas meie ühiskonnast kui süsteemist on midagi puudu? Mida me saaksime ise oma tervise heaks teha?

Tegurid, mis avaldavad keskmisele elueale ja tervena elatud aastatele kõige rohkem mõju, on loogikaga igati hoomatavad: keskkond, tervishoid, elatustase, tegelikud käitumismustrid ning teadmised tervisega seotud teemades, nagu näiteks söök-jook, töö ja puhkuse tasakaal, füüsiline aktiivsus ning alkoholi ja tubaka tarbimine. Siin ei ole midagi üllatavat.

Tänapäeval ei sõltu meie tervis mitte ainult meist endist, vaid ka meid ümbritsevatest riiklikest tugisüsteemidest, keskkonnast ja poliitilistest otsustest ning isegi sellisest asjast nagu avaliku ruumi planeerimine. Ravi kättesaadavus ja kvaliteet on sama laadi riikidega võrreldes meil hea, rahaga on kehvem. Raha ja tulemused ei ole aga alati otseses seoses, mis tähendab, et parema tervise allikad asuvad sageli väljaspool meditsiinisüsteemi. Näiteks kulutab USA 35st OECD riigist enim raha meditsiinile, kuid see asetab ta tulemuste poolest alles 27. kohale ning sealne keskmine eluiga on võrreldes Eestiga vaid aasta võrra pikem.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles