Evelyn Kaldoja: õppimatu oskus

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Evelyn Kaldoja
Evelyn Kaldoja Foto: Liis Treimann

USA kaitseminister, Afganistani president ja Talibani mässulised jõudsid möödunud nädalal haruldase üksmeeleni – nende seisukohad kattusid. Paraku mitte rahukõnelustel, vaid hinnangus tapetud afgaanidele urineerinud ja oma pissimisorgiat filminud merejalaväelastele.



Usun, et Leon Panetta, Hamid Karzai ja Talibani väljendatud tunded nähtu osas olid siirad. Aga ma ei usu, et tegelikult oleks võimalik tuvastada põhjust, miks merejalaväelased sellise teoni laskusid.

Ratsionaalselt võttes oli selles umbes sama palju loogikat, kui teisel jõulupühal 7000 eurot leidnud Viini kodutu Hermann Schleicherti käitumises. Hoolimata sellest, et tema enda taskus oli 80 senti, viis austerlane rahaümbriku politseisse, kus avaldust kirjutama tulnud omanik selle kätte sai.

Merejalaväelaste käitumist põhjendatakse lõpuks ilmselt sõjastressiga. Kuigi teenistuse valisid nad vabal tahtel ning enne missioonile suundumist said kindlasti koolitust nii stressiennetuse kui ka vastase suhtes lubamatu käitumise osas. Väheusutav, et Schleichert kodutu «karjääri» vabal tahtel valis. Koolitust sobiva käitumise kohta sai ta tõenäoliselt viimati lapsena vanemailt.

Aususe ja autundega on lihtsalt samamoodi nagu ilu või tarkusega – seda on jagatud kõigile rahvastele ja ühiskonnakihtidele, aga kahjuks mitte võrdselt igale inimesele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles