Tuuli Põhjakas vastab Lauri Vahtrele: seksuaalharidus on vajalik igas eas (94)

Tuuli Põhjakas
, vabakutseline ajakirjanik
Copy
Postimehe töötaja Tuuli Põhjakas.
Postimehe töötaja Tuuli Põhjakas. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Lauri Vahtre eksib, kui arvab, et seksuaalkasvatuse viimine lasteaedadesse on lastelt süütuse röövimine. Vastupidi, teadlikkus reproduktiivorganitest, nende õigetest nimedest, hooldamisest ja kehalisest autonoomiast on see, mis annab lastele nende süütuse üle kontrolli.

Veelgi enam, teadlikkus, et on olemas vaba voli oma keha üle otsustada ning langetada seda puudutavaid otsuseid kellestki teisest sõltumata, on see, mis sageli süütut iga pikendab.

Hariduse eesmärk on toetada lapsi ja noori teadmiste, oskuste ja eetiliste väärtuste arendamisel. Seda on oluline silmas pidada seksuaalkasvatuse kontekstis, eriti mis puudutab teadlikke, tervislikke ja lugupidavaid valikuid suhete, soo ja paljunemise osas. Põhjalik seksuaalharidus ei tähenda ainult paljunemist, pereplaneerimist ja turvalist seksuaalkäitumist, vaid hõlmab ka seksuaalsuse positiivseid külgi, nagu armastus ja vastastikusel austusel ning võrdsusel põhinevad suhted. Seega läheb küsimus laste seksuaalhariduse osas palju kaugemale kui täiskasvanute häbitunne. See puudutab kehalist autonoomiat, mida seksuaalkasvatus ja sellega kaasnev teadlikkus pakub.

Kommentaarid (94)
Copy
Tagasi üles