Argo Ideon: Gruusia sõja kaja

Argo Ideon
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Argo Ideon
Argo Ideon Foto: Toomas Huik

Vene-Gruusia sõja ajal, 2008. aasta augustis, andis Nikolai Uspenski, Venemaa toonane suursaadik Tallinnas, suhteliselt harvaesineva pressikonverentsi.

Muu hulgas tegi Uspenski ühe tähelepanuväärse avalduse – vastates küsimusele teiste riikide, sh Eesti nõunike tegevuse kohta Gruusias. «Kui Gruusia tunnistab, et nende tegevus oli ajendatud teiste riikide nõunike soovitusel, tegelevad sellega Venemaa uurimisorganid, » sõnas suursaadik.

Nüüd ongi see näpuviibutus teoks saanud – Venemaa presidendile alluv riiklik uurimiskomitee on kuulutanud tagaotsitavaks Gruusiat nõustanud endise luurekoordinaator Eerik-Niiles Krossi.

Küll mitte sõja, vaid laeva Arctic Sea kaaperdamise tõttu 2009. aastal, millega Venemaa Krossi juba pikka aega seostab. Kui Krossi tagaotsimine peaks jõudma Interpoli, siis tuleb mehel ilmselt lähiajal kodus Eestis istuda, kust teda Venemaale välja ei anta.

Paljudes teistes riikides võib tal tekkida vähemalt jamasid ja seletamist. Mingeid tõendeid, et Kross oleks Arctic Sea kaaperdamisega tegelikult seotud, pole Venemaa avalikult näidanud ning neid pole leidnud ka Eesti uurimisorganid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles