Venemaa on sõjakas diktatuur, millele näiliselt anti referendumil voli jätkata ekspansionistlikku välispoliitikat, ütles riigikogu saadik Marko Mihkelson Kuku raadio saates «Välismääraja».

1. juulil Venemaal toimunud rahvahääletusele pandud põhiseadusmuudatustes on olulised kaks teemat, sõnas politoloog Karmo Tüür. Nendeks on Vladimir Putinile antud võimalus kandideerida tagasi presidendiks ja Venemaa lahtisidumine rahvusvahelisest õigusest. 

Tüür tõi välja, et üleskutse duumas lubada Putinil tagasi kandideerida tehti 10. märtsil. See on oluline, sest päev varem algas Haagis kohtuprotsess MH-17 üle. See oli Ida-Ukrainas alla lastud reisilennuk, milles lääneriigid peavad osaliseks Venemaalt toodud relvastust. Putin ise eitab kõiki süüdistusi. «Selle seletuskäigu kohaselt Vladimir Putinile on teada või said teada mingisugused asjaolud, mis võivad viia väga ebasoodsa kohtulahendini Venemaa kui terviku ja tema enda suhtes.»

Riigikogulane Marko Mihkelson ütles, et rahvahääletust saab pidada üheks ajaloo suurimaks pettuseks. On hinnatud, et hääletuskastidesse lisati umbes 26 miljonit võltsitud sedelit, et saavutada režiimile sobiv valimistulemus. «Selle hääletuse puhul ei olnud oluline mitte tulemus ise, sest see oli ette teada, et see kirjutatakse selliseks, nagu ülevalt poolt öeldud oli. Vaid see oli žest näitamaks, et rahvas justkui on Venemaa juhtkonnaga rahul, Putiniga ennekõike, ja annab oma otsusega võimaluse Venemaa praegustel ja tulevastel põlvkondadel elada diktatuuri rüpes,» lausus Mihkelson.

Tema sõnul formaliseeris referendum kõik selle, mis igapäevaelus on niikuinii viimased paarkümmend aastat toimunud. Hoolimata põhiseaduses öeldust Venemaad demokraatiana käsitleda ei saa, tegemist on sõjaka diktatuuriga. Referendumi muudatused nagu vene rahva käsitlemine riiki moodustava rahvana, Nõukogude Liidu järgluse väljatoomine ja rahvusvahelise õiguse mahategemine sisuliselt rullivad lahti punase vaiba ekspansionistliku välispoliitika jätkumisele. 

Sõnakas Kremli kriitik Valeri Solovei ütles enne referendumit rahvale otse, et kui te hääletate Putini poolt, siis te hääletate selle poolt, et saata oma mehed, pojad ja lapselapsed sõtta, lisas Mihkelson. 

Kommentaarid (3)
Copy