Tõnu Ploompuu: Savisaar võttis vastased kahvlisse

Tõnu Ploompuu
, bioloog, Tallinna Ülikooli Loodusteaduste osakonna lektor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnu Ploompuu
Tõnu Ploompuu Foto: Erakogu

Edgar Savisaar võttis enda vastasparteid kahvlisse. Raske on leida peenemalt läbi kavandatud poliitilist ettevõtmist – üheaegselt otseselt manipuleerida valijaskonda ja seada konkurendid ummikseisu.

Esmaspäeval tegi Edgar Savisaar tormi tõstnud avalduse – muuta Tallinnas ühistransport linna alamatele tasuta kasutatavaks. Põhjendusena toodi välja vajadus vähendada linna autodega ülekoormatust, abistada hädasolijaid ja parandada keskkonna. Kava rahaline kattetus ei jäta kahtlust selle varjatud eesmärkide olemasolust.

Asja võimalike mõjude ja ajastatuse üle mõeldes kerkib silme ette väga mitmetasemelise mäng.
On üllatav, kui kindel on praegune linnapea selles, et ta jääb järgmise sügise (2013) kohalikel valimistel võimust ilma. Ja ta üritab seda ilmajäämist kantida võimu haaramise vahendiks Toompeal järgnevatel Riigikogu valimistel.

Tasuta ühistransport tähendab linnaeelarve suurenemise vajadust 4% võrra. Puuduoleva summa lisandumist on raske ette kujutada, eriti arvestades ka paljude teiste valdkondade alarahastamist viimastel aastatel. Suurte pingutustega võib praegune linnavalitsus ju mängida kuni valimisteni jõuluvana ja lasta inimestel tasuta sõita. See aga tähendab ilmselt kiiresti kasvavaid linna võlgu, tasumata arveid. Võimalik, et aasta viimaste kuude raha kasutatakse juba ette ära, jättes uuele linnavalitsuse esimesed kuud päris kuivale. Kuna ka muudeks esmatähtsateks asjadeks raha pole, peab uus võim tegema kohe linnarahvale mõne "kingituse" – näiteks võtma kiiresti ära tasuta sõidu võimaluse. Ühtlasi tegema ka kulutusi piletisüsteemi taasloomiseks (sest olemasolev jõutakse juba maha müüa). Ühtlasi otsima raha Tallinna TV koondamisrahadeks.

Seega linna eluliselt edasiviivateks ettevõtmisteks pole mitte mingisugust raha. Jäävad kolm halba võimalust: kas jätkata seni sõimatud Keskerakonna propagandamasinat, nüüd enda vankri ees, mitte midagi teha linna olukorra parandamiseks või võtta ropult laenu. Või peab lausa üheaegselt kõiki neid tegema. See tähndab – teha ise just seda, milles kui surmapattudes on seni pidevalt Savisaart süüdistatud ajal, kui Riigikogu valimisteni on jäänud liiga vähe aega alamates unustamise esilekutsumiseks mõne heateo abil.

Keskerakonna oponentparteide seisukohad on nõutult raevukad, allajäämine linnapea võttele on liiga silmnähtav. Otsitakse innukalt võimalusi linna alamatele pakutava kommi halvustamiseks. Majandusministri suhtumine tasuta ühistransporti kui ebareaalsusesse on lihtsakoeline – tegemist on ju ajakohaselt virtuaalse ettevõtmisega, mida ei peagi laskma segada asisel maailmal. Virtuaalsust ju ülistatakse postmodernses maailmas igati, kogu praegune juhtiv kiire rikastumise äri on üles ehitatud näivustega mängimisele.

Teised oponendid heidavad ette bussivedude halba korraldust ja busside halba kvaliteeti, arvates mugavuse suurendamist esmatähtsaks. Viimatimainitute käitumine on aga üks tüüpilise virisemise erivorme ega ole sugugi veenev. Ei pea ju tasuta bussid olema mugavamad kui tasulised, ühest kingitusest korraga piisab ju.

Järgmiste riigikogu valimiste kampaania on alanud. Õnnestumise korral on Keskerakond unistustele väga lähedal, aga ebaõnnestumise korral pole sellest ettevõtmisest kuigi palju kaotada. Küll on arvestatav kaotamise oht teistel praegustel parteidel.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles