Trivimi Velliste: Soome silla tasandid ja kandevõime (2)

Trivimi Velliste
, Eesti Muinsuskaitse Seltsi auesimees
Copy
Foto: Peeter Langovits

Professor Paul Aristel oli kombeks õpetada tudengeid kohvi jooma soome-ugri moodi. Selleks tuli lusikas tassis hoida kohviga samal tasapinnal ja siis valada lusikale ettevaatlikult koort. Koor valgub lusikalt kohvile ja katab selle ühtlase kihina. Akadeemik rõhutas: nõnda püsib kohv kauem tuline, sest kaitsev koorekiht ei lase sel jahtuda, kirjutab Eesti Muinsuskaitse Seltsi auesimees Trivimi Velliste. 

President Urho Kaleva Kekkonen ehitas oma 1964. aasta külaskäiguga Soome sillale uue korruse – tema algatusel pandi aasta hiljem, pärast veerandsajandist vaheaega, taas käima korrapärane laevaliiklus Tallinna ja Helsingi vahel. Seda liiklusvoogu on võrreldud ka toruga, mille ühes suunas voolab kohvipuru koos sukkpükstega, teises suunas viin. 1972. aasta kevadel valmis soomlaste ehitatud Viru hotell ja vool sillal muutus veel tugevamaks. Siiski toodi kõige muu varjus ka välismaal trükitud  eestikeelseid piibleid.

Kui Nõukogude impeerium ilmutas viimaks raukuse märke, oli Kremlis vaja midagi välja nuputada, et suurriik päästa. Võlusõnaks osutus perestroika, millele peagi lisandus glasnost. Oli meie suur õnn, et peasekretär Gorbatšov ise uskus oma võlusõnadesse. Meil oli võimalik neist omal moel kinni hakata ja väikeste sammudega oma asja ajada.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles