Jaak Madison: Macroni-Merkeli ühislaen on pretsedenditu (3)

Jaak Madison
, Euroopa Parlamendi liige (EKRE)
Copy
Euroopa Parlamendi liige Jaak Madison (EKRE)
Euroopa Parlamendi liige Jaak Madison (EKRE) Foto: Erakogu

Saksamaa ja Prantsusmaa riigijuhtide ehk Merkeli ja Macroni plaan ühisvõla (summas 500 miljardit eurot) võtmiseks Euroopa Liidus on halb igas mõttes, kirjutab Europarlamendi saadik Jaak Madison (EKRE).

Võtta ühiselt laenu 500 miljardit eurot, et näiliselt aidata raskustesse sattunud riike ning panna sellega vastutus kõikidele liikmesriikidele, on pretsedenditu. Eesti osakaal sellest laenust saaks olema umbes üks miljard eurot ja me peaksime selle vastutuse võtma seepärast, et oleme olnud liiga korralikud ülelaenamise suhtes. Selline plaan on vastuvõetamatu juba mitmele riigile nagu Rootsi, Austria, Holland ja Taani. Vastuvõetamatu peab see olema ka meile. 

Selle plaanil on kolm põhilist puudust. Esiteks, kuna praegu eskaleeruva majanduskriisi ajal ei saa rahvusvahelistelt turgudelt mõistlikel tingimustel laenu riigid, kes on juba end varem laenudega ära poonud, siis peaksime meie võtma kaasvastutuse laenu võtmisel, kuna pole lasknud end laenudesse mässida. Seega anname signaali Euroopa Liidus, et halva finantsdistsipliiniga riigid saavad premeeritud ja kannatama peavad riigid, kes on olnud fiskaalpoliitikas konservatiivsed ja ettevaatlikud.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles