Kogu koroonakriisi jooksul oleks tahtnud ajakirjanduses näha rahva poolt valitud inimeste seisukohti ja mõtteid, heitis endine poliitik Rein Lang Kuku raadio saates «Olukorrast ajakirjanduses» ajakirjandusele ja saadikutele ette üksteisest mööda vaatamist. Endine ajakirjanik Väino Koorberg kutsus ajakirjanikke üles poliitikute suhtes nõudlikum olema. 

«Meie meediaruumi on täitnud paljuski eksperdid ja teadlased, mis mõnes mõttes on väga hea, aga ma tahaks teada, mida arvavad need, keda me oleme valinud,» ütles Lang. Tema meelest on koomiline, kui Eesti Ekspress on käivitanud terve rubriigi poliitikutelt küsimuste esitamiseks, ent selle sisu jääb üksnes meelelahutuslikuks. «On mingid küsimused, à la kas te olete hommikuse konjakijoomise juba järele jätnud...»

Koorberg meenutas, kuidas neil omal ajal oli «Liivimaa kulleris» rubriik 33 küsimust, mille küsimuste tüübiks oli «Kas teile meeldib see larhv, mis teile hommikul peeglist vastu vaatab?». Ta oletas, et üleüldise meediastumise ja meedia kui meelelahutuse ajal ei pääse või ei tahagi poliitikud teistmoodi areenile pääseda, kui telesaatesse hüppama ja kargama minnes. 

Meelelahutuslik vorm võib poliitiku jaoks olla stressivabam, tõi Koorberg välja. Kui ajakirjanik küsib põhiseaduse muutmise vajaduse või ERRi nõukogu kohta, on poliitikul kerge libastuda, kedagi pahandada või partei vaatega vastuollu minna. «Pärast seda jama kui palju! Hea, kui saab ikka lihtsat ladnat loba ajada,» kirjeldas Koorberg sellist mõtteviisi. 

«Just! Aga tõsiseid seisukohti – võta näpust,» hüüatas Lang. Poliitikute osas peab olema nõudlikum, pani Koorberg ajakirjanikele südamele. 

Kommentaarid (4)
Copy