OSKA analüütikud: kriis toob tööturu tuleviku kiiremini kohale

Copy
Digioskusi vajatakse üha enam ka põllumajanduses, näiteks uute kõrgtehnoloogiliste traktorite juhtimiseks.
Digioskusi vajatakse üha enam ka põllumajanduses, näiteks uute kõrgtehnoloogiliste traktorite juhtimiseks. Foto: Elmo Riig / Sakala

Kriis kiirendab tehnoloogilisi uuendusi, mis eeldavad töötajatelt keerulisemaid ja mitmekülgsemaid oskusi, kirjutavad tööjõu ja oskuste vajaduse seire- ja prognoosisüsteemi OSKA analüütikud Siim Krusell, Yngve Rosenblad ja Anneli Leemet.

Käimasolev kriis sunnib kiiremini kohanema kaugtööga, automatiseerima protsesse ja lisab tuult tiibadesse e-kaubandusele. Ärimudelite kohandamiseks või muutmiseks tuleb oskuslikult uusi tooteid ja teenuseid disainida ning innovatsiooni ja digitehnoloogiat kasutada.

Uute haigestumiste ja surmade ärahoidmise kõrval on üha teravam küsimus, kuidas igapäevaselt toime tulla ning majanduse kokkukukkumist vältida. Isegi kui viirusest päris võitu pole saadud, tuleb välja mõelda lahendus, mis ühelt poolt võimaldaks leiva lauale tuua, aga teiselt poolt ka püsida terve. Seda mitte ainult Eestis, vaid globaalselt.

Kompleksse kriisi lahendamine võtab aega. Kui kaua, ei tea keegi. Väga palju sõltub sellest, kuivõrd võetakse vastu pikaajalises vaates õigeid otsuseid ja mis veelgi olulisem, tehakse omavahel koostööd. Kasvõi näiteks Euroopa Liidus. Eeldus on see, et terve mõistus võidab ja EL riigid ühise regioonina näevad, et teistes tubades elavate korterinaabritega kaklemine on lõpuks kõigile kahjulik. Lekkivat katust on koos teistega märksa efektiivsem ja kiirem parandada. Takistuseks võib saada erinev koroonaviiruse leviku taandumise muster Euroopa riikides. Kriis võib kiirendada Hiina mõjuvõimu kasvu, aga võib minna ka vastupidi. Hiina mõjuvõim võib väheneda, kui sõltumatuse suurendamiseks ja tööturu murede lahendamiseks hakkavad lääneriigid tootmist üha enam kodumaale tagasi kolima. Ahvatlev on ühelt poolt soodustada töökohtade loomist ja samal ajal vähendada väliskaubanduse puudujääki näiteks sellesama Hiinaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles