Uku Haljasorg: «Peame olema valmis selleks, et olukord läheb hullemaks.» (7)

, Iisraeli Weizmanni Teadusinstituudi immunoloogia järeldoktor
Copy
Iisraeli naisel mõõdetakse palavikku toidupoodi sisenemisel.
Iisraeli naisel mõõdetakse palavikku toidupoodi sisenemisel. Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/Scanpix

Seda hirmu ja jõuetust sisendavat lauset korrutavad eri riikide valitsused, samas kui inimestele on vaja selget kriisikava ja lootust, kirjutab Iisraeli Weizmanni Teadusinstituudi immunoloogia järeldoktor Uku Haljasorg.

Elan ja töötan praegu Iisraelis, aga minu inimesed on suuresti Eestis. Seetõttu jälgin hoolega nii siin- kui sealpoolseid arenguid seoses COVID-19 pandeemiaga.

Iisraelis diagnoositakse praegu iga päev 500–700 juhtu (8,7 miljonit elanikku). Seda juba pea kaks nädalat. Surnud on tänase (6.04 – toim) seisuga 51 inimest, diagnoositud ligi 9000. Ja seda olukorras, kus suur osa riigist on tegelikult kinni. Restoranid-baarid-kaubanduskeskused on 15. märtsist külastajatele suletud. Rongid seisavad üle nädala, bussiliiklus on u 30 protsenti normaalsest. Kodunt võib kaugemale kui 100 meetrit minna vaid tööle või poodi.

Töökohtades on kehtestatud ranged piirangud kohal käivate töötajate arvu ja omavahelise suhtlemise osas. Igaüks, kes tööle läheb, peab saatma kinnituse, et ei ole haige. Lisaks kraaditakse neid väheseid, kes tööle lähevad ka töökohtade uksel. Ilma ei lasta sisse.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles