Kuulo Kutsar: kas pakendid on nakkusohutud? (20)

, epidemioloog
Copy
Kilekott.
Kilekott. Foto: Dmitri Kotjuh

Epidemioloog Kuulo Kutsar arutleb selle üle, kas poest või tellides saadud kaubapakendis võib ka kaasa saada üllatuse koroonaviiruse piiskadest määrdunud pinna näol. 

Eriolukord – Eesti inimesed istuvad kodudes, kauplustes käiakse vähe, kuid vajadusest tingituna tellivad paljud inimesed eluks vajalikku kaupa nii välismaistest kui kodumaistest e-poodidest. Kõik need väljastavad tellitud kaupu papp- või plast-kile pakendis.

Juba siis, kui koroonaviirushaiguse epideemia möllas Hiinas, tundsid paljud e-poodidest ostjad ja pakendeid käitlevate keskuste töötajad muret, kas nad võivad koos Hiinast või kodumaisest e-poest saadetud kaubapakenditega saada «kingituseks» kaasa ohtliku uue koroonaviiruse. Terviseameti vastus oli – ei!

Tänu mujal maailmas tehtud uuringutele me teame, et viirused ja sealhulgas ka koroonaviirused, võivad sattuda nakatunud inimeselt igasugustele pindadele alates kauba- ja toidupakendist kuni liftinuppude ja bussiistmeteni. Peame teadmiseks võtma, et koroonaviirused säilivad kaubapakendi papil kuni 1 ööpäev, plastil-kilel 3, metallil 2–5, klaasil 5, paberil sõltuvalt liigist 5 ja puidul kuni 4 päeva. Niisiis on viiruste üleskorjamine nendelt ja paljudelt teistest materjalidest pindadelt olemas.

Kas me peaksime selletõttu loobuma pakendite tellimisest või ostmisest? Seda mitte! Aga me peaksime enda kaitsmiseks pärast pakendite vastuvõtmist, avamist ja enne kauba välja võtmist käed pesema või desinfitseerima ja puhaste kätega kauba välja võtma. Pärast pakendi äraviskamist tuleb samuti käed pesta või desinfitseerida.

Kahjuks ei tea me midagi meie kodulävele tellitud pakendeid või toiduaineid toimetavate kullerite ohtlikkusest või ohutusest, sest koroonaviirused ei põhjusta mitte kõigil nakatunutel, sageli just nooremaealistel, haigusnähte. Siiski võivad nad viirusi eritada, levitada ja saastada pindasid, sealhulgas pakendite omi. Ei tea me midagi ka sellest, kas tiheda töögraafikuga kullerid tööpäeva jooksul oma käsi pesevad või desinfitseerivad.

Kommentaarid (20)
Copy
Tagasi üles