Mart Võrklaev: aitäh valitsus, et ei võta viimast? (1)

Mart Võrklaev
Copy
Jüri Võsukese lasteaed Rae vallas.
Jüri Võsukese lasteaed Rae vallas. Foto: Liis Treimann

Eesti Linnade ja Valdade Liit tegi valitsusele ettepanekud, kuidas omavalitsusi kriisis toetada, näiteks kompenseerida üksikisiku tulumaksu laekumise vähenemist, lasteaedade kohatasu vabastust vanematele ning võimaldada pikaaegset soodsat laenu, kirjutab riigikogu liige, Eesti Linnade ja Valdade Liidu juhatuse liige Mart Võrklaev (Reformierakond).

Riigihalduse minister andis läbi pressiteate Eesti linnadele ja valdadele julgustava sõnumi, et omavalitsuste tulubaasi ei kärbita ja seetõttu ei ole vaja vähendada planeeritud kulutusi. Nii lilleline, kui loosungist välja võib lugeda, see olukord kahjuks omavalitsuste jaoks siiski pole.

Riigi lubadus omavalitsuste niigi väikest tulubaasi ja toetusi kriisi raames mitte kärpida on muidugi tore, aga mis on selle tegelik kasu? Leian, et meie regionaalse arengu tasakaalu säilitamise koha pealt on see iseenesest mõistetav, et kohalikud omavalitsused võivad loota kokkulepitud tulubaasile ka kriisiolukorras ega pea kartma valitsuse karvast kätt, mis võib igal hetkel nende senised plaanid ja prognoosid kummuli keerata. 

Rahandusminister Martin Helme teatas Esimeses Stuudios, et riik ei plaani oma kulusid kärpida, viidates samas, et tulumaksu laekumiste kahanemisel langevad ka omavalitsuste tulud ning nad peavad arvestama, et on sunnitud seetõttu negatiivseid lisaeelarveid tegema. Ei saa ega tohi olla nii, et riik sunnib omavalitsusi oma inimeste arvelt püksirihma pingutama, kuid väidab ise samal ajal, et kärpeid ei tee.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles