Oscariga pärjatud Hollywoodi filmis «Roheline raamat» räägitakse kuulsa USA mustanahalise muusiku Don Shirley lugu. Koos temaga New Yorgist tollal rassistlikesse Ameerika lõunaosariikidesse kontsertreisile sõitnud muusikute seas oli filmis venelasest tšellist. 

See muusik, nagu Eestis kiiresti välja selgitati, oli päriselus tegelikult eestlane – Jüri Täht. Tähe ainus nurin filmi aadressil oligi see, et temast tehti ekraanil venelane.

Täht sündis Eestis ja on nüüd pärast aastakümneid USAs siin tagasi. Nüüd on Jüri Tähe enda elu meie ees: äsjailmunud raamatus «Tähelend».

Kuid milline oli see muusika, mida Täht aastaid esitas koos Don Shirleyga?

Kuku raadio saade «Neeme Raud. Siin» otsis arhiivist vanad salvestused välja. Lood, mis kõlasid olid 1960. aastate alguses ilmunud plaadilt «Don Shirley Trio». Tuntuim neist, «Waterboy,» jõudis ka «Billboardi» edetabelitesse.

Raud ise meenutas saates, et Jüri Täht oli ka eestlastele tuntud raadiohääl, kes pärast muusikukarjääri New Yorgis töötas pikka aega Washingtonis Ameerika Hääles, tõustes sealse eesti saadete toimetuse juhiks.

Raua enda jaoks, kes samuti 13 aastat Ameerika Hääles töötas, on kõige värvikam episood koostööst Tähega see, kui just tema kirjutas alla otsusele noor ajakirjanik Washingtonist New Yorki tööle saata.

«Iga noor inimene võiks ka New Yorgis elada,» mäletab Raud ennast ütlevat.

Nagu saatest kuuleb, on Don Shirley Trio aastakümnete eest salvestatud muusika ka täna väga elav. Ning Jüri Tähe tšellol on selles helipildis vägagi määrav roll.

Lisaks kõlab saates ka katke Marlene Dietrichi kunagisest suurest tulekust Broadwayle. Teatriorkestris mängis tollal ka Jüri Täht, kes saksa diivat hea sõnaga ei meenuta. Dietrich olevat olnud väga kapriisne. Näiteks teiste naiste kohalolu kontsertetenduste ajal lava lähistel ta ei talunud.

Kuula Jüri Tähe muusikat Neeme Raua autorisaatest:

Kommentaarid
Copy