Kas tõesti on Eestis inimesi, kes tahavad tagasi nõukogude režiimi stiilis vaimustust poliitikute suhtes, küsis Rein Lang eelmise nädala valitsuse pressikonverentsil öeldule viidates Kuku raadio saates «Olukorrast ajakirjanduses».

Eelmisel nädalal analüüsis valitsus pressikonverentsil ajakirjandust. Mart Helme ja Urmas Reinsalu arutasid päevalehte põhjal, milliseid lugemiselamusi nad olid saanud ja milliseid materjale nad sealt ei loe. Anti ka ajakirjandusele näpunäiteid.

Väino Koorberg sõnas, et tore oli lugeda Joosep Tiksi tehtud pressikonverentsi ülevaadet Delfis. 

«Lugeda Mart Helme palvet Eesti meediale: lugupeetud ajakirjandus, tulge oma opositsiooniliselt positsioonilt välja. Tulge reaalsesse ellu ja ärge lõhestage Eestit, ärge kahjustage Eesti kuvandit, sest saatkondade kaudu läheb loomulikult ka teie kirjutatu kokkuvõtteid, mis moonutavad pilti sellest, mis Eestis toimub. Võivad tekitada mõnedel mulje millestki, mis siin toimub, absoluutselt väärastunult ja moonutatult,» luges Koorberg ette Tiksi vahendatu. 

Koorberg kirjeldas, kuidas Helme oli saanud katarsise sellest, et ta oli käinud koos Urmas Reinsaluga Ühendriikides rahvuslikul palvehommikusöögil. Helme nägi seal, milliste kiiduavaldustega võeti Donald Trump vastu. 

«Kuidas teda katkestati maruliste aplausidega, kuidas inimesed vaimustunult trampisid jalgu, vilistasid, tõusid püsti. Kui ta [Mart Helme] jõudis koju, siis tabas teda kognitiivne dissonants. Tegi ETV lahti ja seal ERR-i korrespondent räägib mingi viienda järgu demokraadi kongressmeni abilt saadud hoopis teistsugust pilti,» rääkis Koorberg Tiksi reportaaži põhjal. 

«See tegelikkuse ja nähtu vastuolu oli vist sama suur tõepoolest, kui välismaa ajakirjanikel, kui nad Gulagi laagris Solovetski saari ühtse ekskursiooni raames külastasid,» ütles Koorberg.

Kaaskõneleja Rein Lang haaras Koorbergi sõnasabast kinni. «Ma panin ka tähele, et Mart Helme vaimustus õhkkonnast, kus peakülalist tervitatakse püsti seistes maruliste aplausidega ja katkestatakse poole jutu pealt aplausi ja vahelehüüetega.»

«Mul tekkis kuidagi imelik tunne: kas tõesti on Eestis inimesi, kes tahavad sellist aega tagasi? See on ju kõik olnud,» mõtiskles Lang.  

Kommentaarid (14)
Copy