«Ei satu iga päev kokku araabia maade traditsioon ja põhjamaised muusikud. Tuneesia ja Eesti,» rääkis dirigent Risto Joost Kuku raadio saates «Neeme Raud. Siin.» 

Kõneks oli Tallinna Kammerorkestri äsjane kontsert Hamburgi uhkes Elbphilharmonie's, kus mängiti koos Tuneesia helilooja Anouar Brahemi ja tema kvartetiga muusiku loomingut.

«Instrument, mis tegelikult tänase õhtu keskmes oli, oli õhtumaisest traditsioonist vaadates vana muusika eelkäija – instrument oud,» rääkis Joost, lisades, et eestlaste jaoks aitab seda pilli silme ette tuua renessansiaegne õukonnainstrument lauto.

«Anouar Brahem on eriline kunstnik. Ta ise elab Tuneesias. On nii sooloartist kui ka mängib erinevate kooslustega ja viljeleb huvitavat nii-öelda sildade muusikat, Euroopa traditsiooni ja oma kodumaa elementide abil sildu luues,» kõneles Joost. Tema sõnul on oluline märkida, et kõlanud muusika oli kammerorkestrile seadnud osaliselt Tõnu Kõrvits.

Esmakordselt mängiti sama kava kuus aastat tagasi Roomas, Kartaago vabaõhuteatris viie tuhande pealtvaataja ees. Nüüd siis Hamburgi filharmoonia saalis 2100-pealise publiku ees (kontsert oli välja müüdud!). Kontsert oli osa Saksa plaadifirma ECM asutaja Manfred Aicheri poolt Hamburgi Filharmoonia jaoks koostatud kontserdisarjast «Reflekteerijad», mille avas eelmisel esmaspäeval Arvo Pärdi suurõhtu.

Risto Joosti enda jaoks oli see tänavusel hooajal juba teine suurem ülesastumine Hamburgi uhkes kontserdimajas. Septembris juhatas ta Beethoveni 9. sümfooniat Brno filharmoonilise koori ja Janaceki filharmoonilise orkestri ees. Märtsi lõpus dirigeerib ta Haydni «Loomist» ja laval on tuhandeliikmeline koor ning NDR Hannoveri orkester.

«Mul on ka erakordne võimalus tajuda seda saali (mida peetakse maailma üheks paremaks ja olulisemaks klassikasaaliks) nii erinevate koosseisude ja muusikaga. See on ikkagi tõeline kingitus,» märkis Joost. «Ja muusikud tunnevad ennast siin väärtustatuna ja erilisena. See maja ja publiku suhtumine siin kindlasti toetab seda.»

Tallinna Kammerorkestri ja Anouar Brahemi Kvarteti kontserti Rooma Kartaago teatris 2014. aastal viie tuhande pealtvaataja ees saate vaadata SIIT.

Kommentaarid
Copy