OTSE ⟩ Vaikuseminutite kogemuskonverents «Mindfulnessist praktiliselt: kogemus loeb!»

Claire Peinar
, Postimees TV toimetaja
Copy

Reedel, 14. veebruaril toimuval konverentsil «Mindfulnessist praktiliselt: kogemus loeb!» avalikustatakse esmakordselt Tartu Ülikooli uuringu «Mindfulness-tüüpi Vaikuseminutite harjutuste programmi mõju» tulemused.
Postimehe vahendusel on võimalik konverentsi jälgida otseülekandes.

Vaikuseminutid on 5 aasta jooksul saanud palju väärtuslikke kogemusi selle kohta, kuidas Eesti hariduses stressi vähendada ja tulemuslikult enesejuhtimise oskusi õpetada nii õpilastele kui õpetajatele.

Päevakava:

09.30 Sissejuhatus teemasse: «Vaadeldes ennast enese sees»
Konverentsipäeva alustab poetess Doris Kareva oma luulega, mis juhatab meid teadveloleku radadele ning loob silda teema sügavuti mõistmisele. Lisaks jagab Kareva isiklikku kogemust ja tutvustab üht lapsepõlvest tuttavat meeleharjutust, mis on teda elus palju aidanud.

9.50 Tervitused sõpradelt
Konverentsi modereerib näitleja Andrus Vaarik, kes on kirgliku hariduse ja enesearengu toetajana tervet päeva juhtimas ning nauditava teravkeelsusega vürtsitamas, panustades sel moel eesti haridusse ja haridustöötajate toetusse. Tervituse edastab ka haridusminister.

10.00 «Parimad teadveloleku praktikud on lapsed»
Vaikuseminutite harjutustega juba pikemalt kokku puutunud lapsed jagavad oma elamusi ja taipamisi järjepidevast teadveloleku praktiseerimisest.

10.15 «Teadvelolek ja vaimne tervis»
Maris Vainre, Cambridge University doktorant.
Vainre on viis aastat Cambridge’i ülikoolis uurinud laste ja noorte vaimse tervise teenuseid ning nende korraldust. Ta on testinud teadveloleku praktikate tõhusust ja sobivust stressi leevendamiseks. Lisaks on tal põhjalikud ja praktilised teadmised tervishoiuteenuste korraldamisest ja rahastamisest.

10.35 «Mindfulnessi rakendamisest haridussüsteemis Soome ja maailma näidete põhjal»
Salla-Maarit Volanen, Helsingi ülikool.
Volanen juhib Folkhälsani teaduskeskuses ja Helsingi ülikoolis teadveloleku mõju-uuringut, mille fookuses on teadvelolekuga seotud oskuste mõju laste ja noorukite heaolule, õppimisvõimele ja õnnelikkusele. Ta jagab ka väärt kogemusi heaolu edendamisest Soome koolides, mida ta on saanud projekti «Happy» juhina teadveloleku oskusi tutvustades.

10.55 «Tartu ülikooli unikaalne ja modernne mõju-uuring»
Kristel Põder, Tartu ülikool.
Tartu Ülikooli uuringus «Mindfulness-tüüpi Vaikuseminutite harjutuste mõju põhikooli 8.-9. klasside õpilastele» osales enam kui 750 noort ja 300 õpetajat 12 koolist üle Eesti. Uuringut juhtinud teadur Kristel Põder tutvustab ettekandes esmakordselt põnevaid uuringutulemusi ja selgitab, miks see uuring on maailma tasemel oluline.

11.15 Paneeldiskussioon: «Teadlaste ja praktikute väljakutsed ja edulood teadveloleku kasu hindamisel»
Arutlevad: Maris Vainre, Salla-Maarit Volanen, Kristel Põder, Kenn Konstabel.

12.00-13.00 Lõunapaus

13.00 «5 aastat 5 minutiga»
Nelli Jung, Vaikuseminutite eestvedaja.
Vaikuseminutite asutajaliige räägib Vaikuseminutid MTÜ arenguloost ja väljakutsetest, kuidas esmapilgul alternatiivsest ja naiivsest ideest arendati 5 aastaga tõenduspõhine ja süsteemne viis Eesti hariduse muutmiseks. Eesti õpetaja toetamine on tähtis ja Jung räägib millised plaanid Vaikuseminutitel selleks on.

13.05 «Vaimne tervis 2035 - teel tupikusse. Kuidas ennetada vaimse tervise kriisi?»
Anna-Kaisa Oidermaa, kliiniline psühholoog, Peaasi tegevjuht.

13.25 Paneeldiskussioon: «Kuidas teadvelolek võimaldab õpetajal ja kodul lapse vaimset heaolu toetada?»
Arutlevad TÜ teadveloleku mõju-uuringus osalenud koolide õpetajad ja lapsevanemad. Moderaatoriks Yoko Alender.

14.00 Paneeldiskussioon: eneseareng 
Kuidas, kas ja kellele katki olemisest rääkida? Kuidas läbipõlemise märke märgata? Suitsuandur, mis reageerib läbipõlemisele?
Osalevad: Indrek Ojari ja Yoko Alender, kes jagavad oma kogemust.
Moderaatoriks Loore Martma.

Rohkem infot konverentsi teemade ja esinejate kohta konverentsi veebilehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles