Jürgen Ligi: Martin Helme pettis riigikogu (34)

Jürgen Ligi
, riigikogu liige (Reformierakond)
Copy
Rahandusminister Martin Helme.
Rahandusminister Martin Helme. Foto: Erik Tikan

Rahandusminister Martin Helme kasutas riigikogu ees pensionireformi vajadust põhjendades süstemaatiliselt eksitavaid väiteid ja lausvalesid, kirjutab riigikogu rahanduskomisjoni liige Jürgen Ligi (Reformierakond).

Mu meelest peaksid kõik poliitikud andma vande, et nad ei peta parlamendilt seadusi välja. Õigust ei tohi keegi saada valega ja ka seaduse õiguspära tuleb tagada sellega, et tema põhjendused peavad vastama tõele. Riigikogu stenogramm on praegu tänuväärne tõend tõestamaks, et valitsus minister Helme isikus meelitas pensionisamba raha parlamendilt välja nagu kelm. Pakun sellest ainult kokkuvõtet ja loodan, et tõelevastavuse kontrollist on abi ka institutsioonidele, kes peavad praegu hindama värske seaduse vastuolusid põhiseadusega.

Eesmärk, mis tõi parteide varem võimatuna paistnud liidu kogumispensionide asjas, on sajad miljonid maksutulu ehk inimeste hääled, abinõuks sai aga rahandusministri loodud lugu kulutamisest kui inimese heaolust ning säästmisest kui kaotusest. Kodanik jääb selles loos pensionisambast vaeseks ja majandus väiksemaks, mis ei takistavat sambal ühtaegu ka veel risk olemast. Säästja saatus pidavat tänapäeval selline olemagi, kordas Helme, sest intressid on madalad. Kui nii, võib kodanikule näidagi ahvatlev vabaneda oma kuue protsendi kaupa kogunenud rahast valitsuse heaks, kes pakub 1,6 protsenti (pensioniks makstud kaks protsenti miinus tulumaks - toim) lahkesti vastu. Ent see on vaid luiskelugu vara omastamiseks.

Kommentaarid (34)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles