Andrei Kuzitškin võrdleb: kus on parem elada, Tomskis või Tallinnas? (2)

Tomski linn. Foto: Erakogu
Andrei Kuzitškin
Copy

Kus on suuremad palgad ja pensionid ning parema hinnaga toit. Kas Venemaal või Eestis? Postimehe kolumnist Andrei Kuzitškin võrdles Eesti ja Venemaa elatustaset Tallinna ja Tomski näitel. 

Võrdlemiseks sai valitud Tallinna ja Tomsk, sest neis elab umbkaudu ühepalju inimesi. Tomsk on paljude statistiliste näitajate poolest Venemaa oblastikeskuste loendis umbes keskel. Tallinn on samasuguste näitajate poolest Euroopa pealinnade seas umbes keskel.

Töötasu

Andmed on toodud nii bruto- kui ja netohinnas. Sealjuures tuleb arvestada, et Venemaal on tulumaks 13 protsenti, Eestis aga 20 protsenti. Kuid Eestis arvestatakse tulumaksu arvutamisel maksuvaba osaga 500 euro ulatuses, mis töötasu suurenedes väheneb. Seepärast ongi keskmine netopalk Tallinnas 1223 eurot kuus, Tomskis aga 430 eurot.

Ülikoolid

Arvestatud on neid, mis saavad riigieelarvest toetust.

Mida on Tallinnal ja Tomskil ühist?

Näiteks haridusteenuste saadavus: lasteaedade, koolide ja ülikoolide arvu poolest 1000 elaniku kohta on linnad sisuliselt võrdsed.

Tööstuskaubad

Enim pakub ehk huvi kütusehind. Küllap ei tasu imestada, et bensiin A95 maksab Tallinnas 2,25 korda rohkem kui Tomskis.

Foto: Tairo Lutter

Kommunaalkulud

Need on Tomskis märgatavalt väiksemad: elamispinna ruutmeetri eest nõuti detsembris Tomskis kolm korda vähem raha kui Tallinnas.

Lasteaiakoht

See läheb Tomskis 1,7 korda vähem maksma kui Tallinnas.

Uute korterite hind

See on samuti Tomskis 3,8 korda väiksem kui Tallinnas. Sealjuures on kõrgema hinnaklassi puhul ehituse kvaliteet ja planeeringu mugavus Tomskis etem.

Muud näitajad

Kõigi ülejäänud näitajate poolest on aga Tallinn vaieldamatult ees. Näiteks eelarve tulud ühe elaniku kohta on Tallinnas 5,4 korda suuremad kui Tomskis. Sealjuures on Tomski linna 2020. aasta eelarve 6 protsendiga miinuses. Tallinna eelarve on suurepäraselt tasakaalus.

Tramm lennujaamas.
Tramm lennujaamas. Foto: Mihkel Maripuu

Keskmine töötasu on Tallinnas kolm korda suurem kui Tomskis. Keskmine pension on Tallinnas kaks korda kõrgem. Transporditaristu on Tallinnas palju arenenum: trammi- ja trolliliine on enam-vähem ühepalju, aga bussiliine on Eesti pealinnas kaks korda rohkem. Kui arvestada, et Tomsk on pindalalt Tallinnast 1,8 korda suurem, ei saa järeldada muud kui Siberi linna elanike kasinaid võimalusi kasutada ühistransporti. Tallinna absoluutne eelis seisneb tasuta ühistranspordis ja tasuta toidu kindlustamises kooliõpilastele alates esimese klassi jumbudest kuni gümnasistideni välja. Kusjuures kaebusi koolitoidu kvaliteedi suhtes kohtab nii Tomskis kui ka Tallinnas ühtmoodi sageli.

Meditsiin ja meelelahutus

Elatustaseme analüüsimisel ei võtnud ma arvesse meditsiiniteenusi ega meelelahutust. Nimelt on Tallinna ja Tomski esmaabi- ja haiglasüsteem üles ehitatud ääretult erinevalt. Ent kaebused järjekordade pikkuse ja planeeritud operatsioonide pika ooteaja üle on Eesti ja Venemaa patsientidel ühesugused. Meelelahutustaristu on hästi arenenud nii Tomskis kui ka Tallinnas. Tõsi, erinevuse teeb sisse ajalugu: Tallinnal on vanust siiski 870, Tomskil ainult 415 aastat.

Toiduainete hinnad on võetud keskmisest hinnaklassist: Tallinna puhul Maxima ja Grossi kauplused, Tomski puhul Jartše ja Abrikosi kauplused. Hindade teisendamisel on lähtutud kursist 1 euro = 70 rubla.

Sellel arvuderallil on siiski võidupärga ühele või teisele linnale kaela riputada päris keeruline.

Tomski elanike Tallinnaga võrreldes madalat sissetulekut tasakaalustavad madalad kommunaalkulud, madal bensiinihind ja kättesaadavam eluase: keskmise kuupalga eest saab Tallinnas osta 0,45 m2, Tomskis aga 0,60 m2 elamispinda.

Ravimid on samuti Tomski apteekides 2-3 korda odavamad kui Tallinnas. Näiteks praegusel aastaajal menukad kurgutabletid Strepsils tulevad Tallinnas kätte 7-8, Tomskis aga 2,5-3 euroga. Samal ajal nii Tallinnas kui ka Tomskis kulutavad pered toidule ja eluasemele ühtmoodi 40 protsendi ringis sissetulekust.

Loomulikult ei ole minu toodud andmed kuidagi lõplik tõde, neid võib korrigeerida, täiendada ja teisiti tõlgendada. Kuid ma tahaksin siiski teha kaks järeldust.

Esiteks on elatustase Tallinnas vaieldamatult kõrgem kui Tomskis. See puudutab olulisel määral siiski linna taristu seisundit, liikluse korraldamist, linnaruumi mugavust, avalike keskuste olukorda, linna keskkonna korrasolekut. Kuid enamiku Tallinna perede madal elatustase ei ole kooskõlas linlaste eelarvelise kindlustatuse kõrge tasemega. Selles, ma usun, peitubki peamine allikas, mis toidab ühiskondlikku rahulolematust Tallinna asjade seisundiga tervikuna. Lõppeks hindab ju iga inimene ikkagi oma elujärge läbi isikliku prisma, mitte linnaeelarve numbrite järgi.

Teiseks ei ole Tomski elatustasemes selliseid kriitilisi punkte, mis õhutaksid protestimeeleolu. Töötus on Tomskis kordades väiksem kui Tallinnas, inimestel on küll tagasihoidlikud, aga see-eest püsivad sissetulekuallikad, mis võimaldab ülal pidada eluaset ja hankida põhilisi toiduaineid.

Andrei Kuzitškin
Andrei Kuzitškin Foto: Erakogu

Ma opereerin siin mõistagi keskmiste andmetega, mis jätab kõrvale päris vaesed, ei arvesta madalapalgaliste töötajate elatustasemega jne. Aga eks seda esine nii Tallinnas kui ka Tomskis. Nende mastaabid samuti ligilähedaselt kattuvad. Seepärast tuleb tõdeda, et Putini režiimil veel tugevusreservi jagub.

Kui ma ütlen, et ei näe märke lähenevast kokkuvarisemisest, hakatakse mind süüdistama Putini režiimi toetamises. Ei, sõbrad, ma olen üks vihasemaid Putini režiimi vastaseid ja ihaldan tema võimalikult kiiret langemist. Ometi ei ole tarvis võtta ihaldatavat tõeluse pähe. Ja tõelus on selline, et elada tahavad kõik ning 90 protsendi inimeste igapäevaelu nii Tomskis kui ka Tallinnas ei seisne mitte poliitilises jõukatsumises, vaid majanduslikus võitluses iseenda ja oma laste tuleviku eest. Alles siis, kui rahvas hakkab aduma, et Putini oligarhid ohustavad seda tulevikku, alles siis pühitakse Kremli režiim minema.

Niisiis on liberaalide ülesanne järelejätmatult rahvast valgustada, rääkida autoritaarse võimu ohtlikkusest Venemaale ja valmistada ühiskonda ette muutusteks. Tuleb anda endast kõik, et inimesed nii Tallinnas kui ka Tomskis oleksid oma eluga rahul ja usuksid tulevikku.

Vene keelest eesti keelde ümber pannud Marek Laane

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles