Peep Mardiste: moodultuumajaam ei päästa kliimat (46)

Peep Mardiste
, Erakonna Eestimaa Rohelised liige
Copy
Peep Mardiste.
Peep Mardiste. Foto: Margus Ansu

Tuumaenergia-entusiastid püüavad eestlastele maha müüa väikejaamu, mille uus tehnoloogia ja ohutus eksisteerivad ainult paberil, kirjutab Eesti Rohelise Liikumise juhatuse liige Peep Mardiste (Erakond Eestimaa Rohelised).

Grupp riskiinvestoreid mängib juba mõnda aega mõttega panna Eestisse püsti tuumajaam. «Kliimasõbralik», «õnnetuskindel» ja «jäätmevaba» on sõnad, mis nende jutte kaunistavad. Maailma hääbuv tuumatööstus näeb väikestes reaktorites õlekõrt, mis nende äri elus hoiaks.

Vähem kui kümne aasta eest soovis Eesti Energia osaleda uue tuumajaama rajamisel Leetu. Visaginase tuumajaama idee jäigi mõtteks ja Leedu pole ammu enam tuumariik. Unistus oma aatomist pole aga surnud ja Fermi Energia nime all veavad entusiastid, kelle seas on ka toonane Eesti Energia juht Sandor Liive, mastaapset PR-harjutust, et eestlasi tuuma­usku pöörata.

Inimeste hinnanguid tuumaenergia võimalikule kasutusele on Euroopa Sotsiaaluuringu 2017. aasta küsitlusandmete põhjal analüüsinud TÜ vanemteadur Kati ­Orru. Analüüs tõi esile, et 61 protsenti vastajatest ei näe tuumaenergial Eestis üldse kohta ja vaid 16 protsenti oleks päri väikese koguse tuumaenergiaga.

Kommentaarid (46)
Copy
Tagasi üles