Prantsusmaa president Emmanuel Macron näeb Euroopat sellisena, et see püsib Saksamaa majandusel ja Prantsusmaa strateegilisel juhtimisel, kirjeldas presidendi maailmapilti Rahvusvahelise Kaitseuuringute Keskuse teadur Kalev Stoicescu Kuku Raadio saates «Välismääraja».

Kas Emmanuel Macroni avaldus NATO ajusurma kohta peegeldab tema kodust olukorda, küsis saatejuht Hannes Hanso. 

Riigikogu liige Marko Mihkelson nõustus, et Macron vaatab ette 2022. aastasse, kui on tulemas presidendivalimised. Macroni peamiseks vastaskandidaadiks on parempopulistlik Marine le Pen, keda toetab sama palju inimesi kui Macroni ennast. Samas ei maksa unustada, et Venemaa-teema on oluline Prantsusmaa majandusringkondadele. Prantsusmaa on suurim välisinvestor Venemaal ja üks suurimaid tööandjaid välisriikidest. Viimasel aastal on investeeringud Venemaale kasvanud umbes kolmandiku võrra. Seetõttu on Macron tugeva surve all, et hakata muutma Euroopa suhtumist Venemaasse.

Kui Mihkelson tõmbas paralleeli legendaarse presidendi Charles de Gaulle'iga, kes proovis taastada Prantsusmaa kunagist suurvõimu staatust, siis Kalev Stoicescu tõi sarnasusi endise presidendi Nicolas Sarkozyga, kes peale Gruusia sõda 2008. aastal soovis väga kiiresti Venemaaga suhteid üles soojendada. 

Hanso tõi välja, et kui šokiväljendit «ajusurmas» saab veel kõrvale heita kui Macroni tahtlikku provokatsiooni, siis palju ohtlikumad olid väikesed signaalid, mida ta intervjuus andis. Nimelt vastas Macron küsimusele, kas artikkel 5 kollektiivkaitsest veel kehtib, mõttepausi ja pillatud «ma ei tea'ga». Selliseid NATO otstarbes kahtlemisi jälgib Moskva hoolikamalt kui reljeefseid väljendeid, mida teised liikmesriigid hakkavad kohe ümber lükkama. Isegi üheks suurimaks NATO kriitikuks tõusnud USA president Donald Trump lükkas Macroni sõnad ümber.

Kui meile võib Mali missioon tunduda kauge ja ebaoluline, siis Prantsusmaa hindab Eesti panust kõrgelt, rõhutas Mihkelson. On lootus, et kui meie toetame Prantsusmaa missioone Sahara-aluses Aafrikas, saavad nemad aru, kui oluline on meie jaoks NATO idarinne. 

Kommentaarid (2)
Copy