Andrus Karnau: asjatundmatu kohtunik (12)

Andrus Karnau
, kolumnist, Lääne Elu peatoimetaja
Copy
Kohtunik. Pilt on illustratiivne.
Kohtunik. Pilt on illustratiivne. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Venivast kohtuskäimisest, riigikohtu etteheidetest ja ringkaitsest kirjutab kolumnist Andrus Karnau.

Saamatuid ja rumalaid leidub kohtunike hulgas ilmselt niisama palju kui teiste ametite pidajate seas. Üks erinevus siiski on. Kohtunikuamet on eluaegne, mistõttu kõlbmatust inimesest vabaneda on peaaegu võimatu.

Asjatundmatutest kohtunikest ei taheta eriti rääkida. Advokaadid ja prokurörid võiksid, aga ei saa, sest tsunfti viha on pikk. Harju maakohtu kohtunike ning justiitsminister Raivo Aegi konflikt tuleb just sellest, et üks kohtunik ei saanud oma tööga hakkama ning teised õigusemõistjad ei taha tunnistada musta lamba olemasolu.

Vastumeelsus tunnistada oma kolleegi viga on nii suur, et kohtunikud süüdistavad ministrit poliitilises sekkumises, sest viimane algatas järelevalve Harju maakohtu esimehe Meelis Eeriku tegevuse üle. «Justiitsministri järelevalve näol ei tohi olla tegu poliitilise survega ja püüdega allutada kohut poliitilisele kontrollile. Sarnased ilmingud teistes Euroopa riikides nagu Poola ja Ungari on leidnud laialdast hukkamõistmist,» kirjutasid 43 Harju maakohtu kohtunikku eelmisel nädalal Aegile saadetud protestikirjas.

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles