Järelvaadatav: Hardo Pajula Vabas Akadeemias «Millenniumi kannul»

Claire Peinar
, Postimees TV toimetaja
Copy

Postimees teeb reedel otseülekande Tartus toimuvalt Vaba Akadeemia loengult, kus Hardo Pajula räägib millenaristlikust mõttelaadist.

Norman Cohn oli Briti ajaloolane, kes väitis, et 20. sajandi kahe peamise totalitaarse ideoloogia – kommunismi ja fašismi – juuri tuleb otsida keskaegsete apokalüptiliste sektide seast. Cohni sõnul apelleerisid nii Stalin kui Hitler messianistlike liidritena oma rahvaste sügavale Piiblist ammutatud usule, et pärast ränka võitlust saab ajalugu läbi ning väljavalitud usklikud pärivad paradiisi.

Viimastel aastatel on võrdlemisi usutavalt argumenteeritud, et uskumuste süsteemil, mida nimetatakse vaheldumisi «progressiivseks», «multikultuurseks», «universalistlikuks», «liberaalseks» ja «poliitiliselt korrektseks», on apokalüptilis-millenaristliku mõtlemisega rohkem kui pinnapealseid sarnasusi. Samasuguseid meeleolusid võib nüüdseks täheldada ka poliitilise spektri paremas ääres. See on halb uudis kõigile neile, kes nende vahele jäävad. Seetõttu väärib millenaristlik mõtte- ja tundelaad meie kõigi terast tähelepanu.

SA Academia Artium Liberalium ehk Vaba Akadeemia on möödunud aasta algul asutatud ühendus, mis koondab eesti haritlasi: teadlasi, mõtlejaid, intellektuaale ja õppijaid. Akadeemia eesmärgiks on luua tingimused renessansitüüpi haritlasringi tekkimiseks ja kujunemiseks kooskõlas vabade kunstide kontseptsiooniga. Akadeemia asutajateks on Marju Lepajõe, Mihhail Lotman, Ülar Ploom, Hardo Pajula ja Maria-Kristiina Lotman.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles