FAKTIKONTROLL ⟩ Kas Kaja Kallas süüdistab Isamaad ebaõiglaselt? (9)

Herman Kelomees
, arvamustoimetaja
Copy
Foto: Marko Saarm / Sakala

Postimehe faktikontroll võtab luubi alla ühiskondlikus arutelus esitatavaid faktiväiteid, mille paikapidavus pole ilmselge.

VÄIDE

Kaja Kallas säutsus 2. detsembril: «Martin Helme kinnitas äsja, et pensionisambast väljavõetud rahale saab pöörata sissenõuet (MOTT). Seega enne Isamaa poolt korrutatu, et võlausaldajad säästudele küüsi taha ei saa, ei vasta tõele.»

KONTROLL

Vaatame üle, mida Isamaa lubanud on. Erakonna esimehe Helir-Valdor Seederi vastus 14. augustil Postimehe küsimusele selle kohta, kas inkasso saab pensionisamba raha kätte: «Tõepoolest täna teisest sambast keegi seda raha kätte ei saa, kui ka inimesel on mingid kohustused, võlad kellegi ees, et sealt kätte ei saa. Nüüd, kui ta selle raha välja võtab, siis tekib vabadus ka seda raha kätte saada, see on üks otsustamise ja arutamise koht.»

Seeder 3. oktoobril Postimehele: «Tulevikus saab teise sambasse kogutud raha käsutada ja kasutada ainult inimene ise, mitte võlausaldaja ega kohtutäitur,» selgitas Seeder. Ta lisas, et kohtutäitur võib siiski raha arestida, kui inimene võtab sambast või investeerimiskontolt raha välja ja laseb selle tavalisele arveldusarvele kanda.

Seega ei ole Isamaa kunagi väitnud, et väljavõetud rahale sissenõuet pöörata ei saa. Veel enam, nad on eksplitsiitselt maininud, et väljavõetud raha ei ole kohtutäiturite eest kaitstud.

HINNANG

Illustratsioon: Postimehe faktikontroll
Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles