Kaur Kajak: Aidu tuulepargi skandaal riigi vaatenurgast

Kaur Kajak
, Tarbijakaitse ja Tehnilise Järelevalve Ameti peadirektor
Copy
Aidu karjäär, Ida-Virumaa. 
Eleon tuulikute ehitustööd Aidu tuulepargis.
Aidu karjäär, Ida-Virumaa. Eleon tuulikute ehitustööd Aidu tuulepargis. Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Riigi kohustuseks on tagada avalik kord ka siis, kui kohaliku omavalitsuse üksus ei suuda ise seda teha või ei ole huvitatud riikliku järelevalve teostamisest, kirjutab Tarbijakaitse ja Tehnilise Järelevalve Ameti peadirektor Kaur Kajak. 

Riigi huvide kaitsmine ehitusjärelevalves on valitsusasutuste ülesanne. Haldusjärelevalve kohaliku omavalitsuse tegevuse üle ei ole aga piisav ega tõhus, kui kohaliku omavalitsuse ja riigi huvid satuvad konflikti või omavalitsus ei ole erapooletu. Paraku on riigi võimalused sekkuda omavalitsuse ehitus- ja kasutuslubade väljastamisse piiratud, mistõttu on vaja leida lahendus, kuidas riigi huvisid paremini kaitsta ning ehitiste ohutuse tagamine oleks tõhusam.

Viimasel ajal tekitanud avalikku arutelu Aidu tuulepargi juhtum, kus ettevõtja on ehitanud tuulikud ehitusloas lubatust märksa kõrgemaks, need ei vasta planeeringule, puudub nõuetekohane ja täielik ehitustööde dokumentatsioon ning ehitis häirib riigikaitse seisukohalt olulise radarisüsteemi toimimist. Sellele vaatamata ei rakenda aga kohalik omavalitsus riikliku järelevalve meetmeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles