«Olukorrast ajakirjanduses»: eksklusiivsisu pähe puhas reklaam

Kuku Raadio
Copy
Rein Lang
Rein Lang Foto: Peeter Lilleväli

Eesti meedias vohavast vähem ja rohkem peidetud reklaamist kõnelesid Kuku Raadio saates «Olukorrast ajakirjanduses» Rein Lang ja ajakirjanik Väino Koorberg. 

Rein Lang tõi välja, et Eesti Ekspressi ja Äripäeva ajakirjanduspaneelis välja käidud mõte, et Eesti ajakirjandus on erinevalt Eesti riigist hakkama saanud ilma korruptsioonita, ei vasta päris tõele. Ta nõustus, et ajakirjandus on enda sisese korruptsiooniga võideldes olnud edukas, aga probleemiks on peidetud reklaam. «Kui Eesti Rahvusringhäälingus toimuv pole korruptsioon, siis me võime hakata vaidlema korruptsiooni sõna tähenduse üle,» ütles Lang. 

Langi ja Koorbergi sõnul on probleemiks reklaamide edastamine sõltumatu sisu pähe, mis on eriti probleemiks avalik-õiguslikku sisu kajastavas ERRis. 

«Ma ei olnud varem näinud seda, et reklaami edastatakse rahvusringhäälingus eksklusiivse sõltumatu sisu pähe,» ütles Koorberg. «Seda ma nägin jälle saates «Ringvaade». Kõigepealt ERRi portaalis Menu mitu uudist, kuidas meile kõigile tuttav poptäht Elton John annab Ringvaatele eksklusiivintervjuu. Kuidas ta räägib oma tervisest, tõusudest ja langusest, eesnäärmelõikusest, millest veel. See kõik oli väga tore.»

«Läksin seda saadet vaatama ja vaatasin seda hästilõigatud monoloogi ilma ühegi küsimuseta, millele saatetoimetaja lihtsalt tõlget peale luges. Kõik jutud viitasid sellele, et kõik need huvitavad lood on minu raamatus kirjas. Ja siis saate lõpukaadris nägime saatejuht Marko Reikopit õrnalt hoidmas suurelt kaadris raamatut, mille kaanel oli Elton John. Ei tea, miks tal see raamat oli, sest raamatust selles saatelõigus rohkem juttu ei olnud. Ja järgnes tekst, et kogu intervjuu eest täname kirjastust Tänapäev, kes meile Elton Johni intervjuu vahendas. Ning samuti on ilmunud tema elulugu, loomulikult kirjastuselt Tänapäev. Kui lihtne oli saada ringhäälingusse sisse kirjanduse promomaterjal,» ei hoidnud Koorberg kriitikat tagasi.

«Tegemist ei olnud isegi mitte promomaterjaliga, vaid sulaselge reklaamiga,» täpsustas kaassaatejuht Lang.

«Kuidas avalik-õiguslik ringhääling seda esitles sõltumatu sisu pähe, nii selgeid punaseid jälgi polnud mina veel näinud. Ootaks küll, et sellel nädalal eetikanõunik sõna võtaks,» lisas Koorberg.

Lang naeris, et ennustame, et seda ei juhtu ning jälle hakatakse rääkima toimetuse vabadusest. 

Lang ja Koorberg pidasid ERRi probleemide põhjuseks selle juhatuse ja nõukogu politiseeritust. Kui ERRi juhtorganite kokkupanekul käib poliitiline lehmakauplemine, siis ongi võimalik, et töötajad tajuvad poliitilist katust ja suhtuvad ringhäälinguseadusesse ülbelt. 

Poliitilisi hinnanguid loobitakse ka teiste ajakirjandusväljaannete pihta, aga avalik-õiguslik ringhääling peab olema sõltumatu. Saatejuhid toetasid eelmisel nädalal Marju Lauristini välja käidud mõtet, et Eestisse ei mahu poliitiline ajakirjandus sellisel kujul, nagu see eksisteerib Rootsis või Norras. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles