Irja Rae: üksnes palgatõusust ei piisa

Copy
Fontese partner Irja Rae. 
Fontese partner Irja Rae. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Viimati tõusis ühe aasta jooksul palk sama töö eest nii paljudel inimestel eelmise majandusbuumi tipus 2007. aastal, kirjutab konsultatsioonifirma Fontes partner Irja Rae. 

Palgateema ei jäta ükskõikseks kedagi. Palgasaajad imestavad meediast kuuldud palgatõusude üle ja uurivad, kas keegi teab kedagi, kes teaks kedagi, kellel oleks palk tõusnud – elujärg ei ole ju oluliselt paremaks muutunud, üle ei jää midagi. Palgamaksjad omakorda vaatavad murelikult aasta-aastalt suurenevaid tööjõukulusid ega saa alati kinnitada, et selle eest saadakse ka parem tulemus vastu. Ühesõnaga, nulliring ja keegi pole rahul.

Ka Fontese värske palgauuringu põhjal saame öelda, et palgad on tõusnud. Meid huvitavad tegelikult nii tõusud kui ka muutused. Viimased arvutatakse nende töötajate töötasult, kes tegid kahel järjestikusel aastal sama tööd. See näitab tööandjale, kui palju on ühe või teise töö tegemine läinud aasta jooksul kallimaks. Ehk roll on sama, vastutus samuti, võibolla on lisandunud mõni lisakohustus, kuid töö keerukus ei ole selle tulemusena oluliselt muutunud. Palgamuutuste arvestusgrupis on nii nende töötajate palgaandmed, kelle palk tõusis, kui ka nende omad, kelle palk püsis samal tasemel või langes.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles