Joosep Värk: Keegan McBride – vilepuhuja või kituja? (16)

Joosep Värk
, kolumnist
Copy
Keegan McBride. 
Keegan McBride. Foto: Kuvatõmmis

Kui jätame TTÜ ja teistele samasugustele juhtumitele asjakohaselt reageerimata, ei saa me Ida-Euroopa kuvandist lähitulevikus lahti, kirjutab Amsterdami ülikooli magistrant Joosep Värk. 

Tallinna Tehnikaülikooli ümber tekkinud skandaal illustreerib ilmekalt, miks läheb Eestis vaja välismaalastest juhte, spetsialiste, teadlasi ja muid väärtuslikke inimesi. Neil on vabadus öelda välja asju, mida siin üles kasvanud inimene endale lubada ei saaks, sest riskiks sootsiumist väljaheitmisega. See, kas hoiame vilepuhujaid au sees või peame neid kitujateks, on aga valik tuleviku ja mineviku vahel.

Paar nädalat tagasi lahvatanud TTÜ skandaali valguses tasuks Eestis tegutsevatel ettevõtetel, riigiasutustel ja muudel organisatsioonidel uue pilguga üle vaadata soovitused, mida meile välismaalt antud on. Kindlasti ei ole see juhus, et segaduse TTÜs paljastas just ameeriklane Keegan McBride.

McBride’i sõnul pakuti talle Eestis võimalusi, mida ta oma kodumaal Ameerika Ühendriikides tõenäoliselt kunagi saanud poleks. Ent sellest hoolimata oli tal siiski tunduvalt lihtsam öelda välja seda, mida teadsid instituudis ilmselt mitmed Eestis üles kasvanud inimesed.

Kommentaarid (16)
Copy
Tagasi üles