Mõne aasta eest tundus 100 000-eurone ravikuur ulmeline, enam mitte

Triin Habicht
Copy
Riikide ravimisüsteemid vajavad ümberkorraldusi.
Riikide ravimisüsteemid vajavad ümberkorraldusi. Foto: Sebastian Duda

Uued turule tulevad ravimid on aina kallimad ja rikkaimadki riigid on muutunud murelikuks, kuidas neid patsientidele kättesaadavaks teha. Seda kõike teeb keerukamaks asjaolu, et ravimihindade kujunemine ei ole ärisaladuse kaitse tõttu läbipaistev ja uute ravimite lisakasu patsiendile jääb sageli küsitavaks.

Olukorra paremaks mõistmiseks ja võimalike lahenduste leidmiseks avaldasid eelmisel aastal OECD ja Euroopa Komisjon põhjalikud aruanded. Maailma Terviseorganisatsioon tutvustas liikmesriikidele samalaadse sisuga aruannet vähiravi vallas käesoleva aasta maailma terviseassambleel.

Üha vähem jõuab turule läbimurdelisi ravimeid

Viimastel aastakümnetel on turule tulnud ravimeid, mis on muutnud haiguse olemust. Üks näide on HIVi antiretroviirusravi, mille tulemusena on surmavast haigusest saanud krooniline haigus ja HIViga nakatunud inimesel on võimalus ravimi abil elada täisväärtuslikku elu. Vähiravis on kroonilise müeloidse leukeemia ravi muutunud sedavõrd, et 15 aastaga on patsientide elulemus tõusnud 20 protsendilt 90 protsendile. Viimase aja suureks läbimurdeks on olnud C-hepatiidi uus viirusvastane ravi, mis on sageli surmaga lõppeva haiguse muutnud enamale kui 90 protsendile patsientidest haiguseks, millest on võimalik 8–12-nädalase ravikuuriga terveks saada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles