Anne Sundja: lapsed tulevad vanemate lahutusega toime just täpselt nii hästi, kui tulevad sellega toime nende vanemad (1)

, Sotsiaalkindlustusameti lastekaitse osakonna konsultant
Copy
Inetu lahutus
Inetu lahutus Foto: SCANPIX

Lasteabitelefonile jõuab liiga tihti lapse või noore kõnesid, mis algavad kurbuse, lõikumise või depressiooni kirjeldusest, kuid mis jõuavad mingil hetkel ikka välja selleni, et tema vanemad elavad lahus ning vanemate omavaheline suhtlemine pole sugugi hea, kirjutab sotsiaalkindlustusameti lastekaitse osakonna konsultant Anne Sundja.

Lapsevanemaks saamine on õnnelik aeg. Uue perena valmistutakse eesootavaks kooskasvamiseks, rõõmudeks ja paljudeks praktilisteks asjadeks. Loomulikult ei mõelda headel aegadel sellele, mis saab siis, kui paarisuhe enam ei toimi ja kooselu lõppeb. Nagu ka mitte sellele, kuidas suhelda partneriga edasi, kui parema meelega väldiks igasugust kokkupuudet.

Ilmselt on paljudele üllatav, et enamik lastekaitseametnike lauale jõudvatest juhtumitest on seotud just suhtluskorra vaidlustega. Kunagi ühist elu elanud inimesed on nüüd teineteise peale solvunud, pettunud, isegi vihased. Vastandlikud on ka vanemate seisukohad nii laste huvidest lähtuva edasise elukorralduse kui ka teise vanema panuse osas laste elus.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles