Mari Mets: latialune vallajuhtimine (4)

Mari Mets
, reporter
Copy
Viljandi kohtumajas väljakuulutatud otsuse kohaselt on endine Kõpu vallavanem Tõnu Kiviloo süüdi omastamises ja korruptsioonis.
Viljandi kohtumajas väljakuulutatud otsuse kohaselt on endine Kõpu vallavanem Tõnu Kiviloo süüdi omastamises ja korruptsioonis. Foto: Elmo Riig / Sakala

Enne järgmisi kohalikke valimisi kahe aasta pärast tasub silmas pidada, ega senised juhid ole lasknud oma jopedel südamerahus teid ja kogu teie kodukanti riisuda.

Tundub uskumatu, et Eestist ei ole otsa saanud omavalitsused, mis jätavad oma endiste võimulolijate korraldatud sigaduste eest kahjud sisse nõudmata, kuigi asjaosalised on juba kriminaalkorras süüdigi mõistetud ja oma pahategude eest isegi trellide taga istunud. Vallarahvale nende tasutud maksudest omastatud raha tagasi nõudmisega ei vaevuta aga eriti tegelema.

Kauaaegse Viljandimaa Kõpu vallavanema Tõnu Kiviloo mullu kevadel kohtus süüdi mõistmiseni viinud paturegistrisse kuuluvad avaliku raha eest kogu vallavalitsusega Itaaliasse sõitmine, viie aasta jooksul valla tehingute korraldamine endaga seotud firmadega, valla mööbli, raha ja kütuse omastamine ning lisaks ka soodustuskelmus.

Kohus mõistis talle nelja-aastase vangistuse, sellest pidi ta pool aastat reaalselt kinni istuma. Kriminaaltulu katteks pidi ta maksma riigile 11 000 eurot. Sellise valgekraelise sullerdamise eest tegelik vangiminek pani paljusid kulme kergitama. Oma otsuses selgitas kohus, et aastaid võimu kuritarvitanute karistused on olnud põhjendamatult leebed.

Paraku ei näita omavalitsused ise endi arvelt rikastujatelt tekitatud kahju tagasi nõudmisega just parima õigusriigi eeskuju. Kiviloo järelkäijad ei huvitunud suurt tema tekitatud kahju tagasi nõudmisest, seda tegi ülejärgmine vallavanem, kuid tema ametist lahkumise järel, nagu kirjutas eilne Postimees, võttis omakorda järgmine vallavõim tagasi Kiviloo vastu esitatud 24 000-eurose hagi.

Valimiskasti ees tasub mõelda, milliseid pingutusi kohalik võim ise endalt pätsu pandu tagasi saamiseks teeb.

Selle asemel, et õigluse nimel nüüdseks Põhja-Sakala valla osaks saanud Kõpu rahvale neile tekitatud kahjud sisse nõuda, tehakse süüdi mõistetud korruptandile kingitus. Viidatakse hagi perspektiivitusele ja Kiviloo juba piisavale karistusele – mees istus ju trellide taga! Kriminaalasja prokurör valla hagi perspektiivitusega ei nõustu.

See, kas oma juhitud valla vastu tehtud kuriteod tasusid end Kiviloole ära, jääb ilmselt igaühel enese moraalikompassil vaagida.

Varem on sellise tõrkumisega paistnud silma näiteks Kohtla-Järve linnajuhid, kes saatsid nõude linnale tekitatud 85 000 euro hüvitamiseks endistele juhtidele Jevgeni Solovjovile ja Jüri Kollole suuresti avalikkuse survel, kuid kohtusse pöördumise tähtajad magati maha.

Kuigi häda pärast on tänavu veebruarist ka prokuratuuril õigus omavalitsuse heaks kohtu kaudu kahjusid välja nõuda, ei ole vallarahva eest seismine prokuröride töö. Sestap tasub valimiskasti ees mõelda, milliseid pingutusi kohalik võim ise endalt pätsu pandu tagasi saamiseks teeb.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles