Peeter Langovitsi tagasivaade: laulupeotuli jõudis Harjumaale

Peeter Langovits
, fotograaf
Copy
Tuletoojad saabusid Lääne-Virumaa ja Harjumaa ajaloolisele piirile.
Tuletoojad saabusid Lääne-Virumaa ja Harjumaa ajaloolisele piirile. Foto: Peeter Langovits

Möödunud sajandi viimase üldlaulupeo peotule teekond läbis viis maakonda kümne päevaga. Eesti Meestelaulu Seltsi eestvedamisel toimus tuletoomine juba kolmandat korda. Sel korral läbiti esimest korda Virumaa ning tõrvikuga kolonn liikus Tartust Tallinna; peatused tehti Palamusel, Avinurmes, Narvas, Toilas, Kiviõlis, Rakveres, Võsul, Kuusalus ja Lool.

Eesti Meestelaulu Seltsi toimkonnavanem Peet Paurson kinnitas, et laulupeotule teekonda analüüsiti enne põhjalikult ning leiti vajalikud toetajad teeliste majutuseks ning hobuste hooldamiseks. Liiguti varakult koostatud graafiku alusel ja püüti sellest kinni pidada.

XXIII üldlaulupeo tuli hakkas läbi maakondade suurele peole liikuma 1999. aasta 24. juuni keskpäeval Tartu Raekoja platsilt. Selle saatis teele tuleteekonna patroon, peaminister Mart Laar. Esimesel päeval läbiti 42 km Tartust Palamusele. Kümne päevaga läbitakse mööda Eestit 490 km, et 3. juuliks Tallinna jõuda. Päevas läbiti keskmise kiirusega 6–7 km/h umbes 40–50 kilomeetrit.

Jälgisime toimetusega üritusi 1. juuli hommikul, mil pärast keskpäeva oodati laulupeotuld Lääne-Virumaa ja Harjumaa ajaloolises kokkupuutekohas Loksa vallas Vihasool. Peotuli kogus tee äärde kõigis läbitud külades ja linnades arvukalt tervitajaid-kaasaelajaid.

Peatus Vihasool, kus lauldi ja tantsiti. FOTO:
Peatus Vihasool, kus lauldi ja tantsiti. FOTO: Foto: Peeter Langovits

Kolonni ees sammusid kaks ratsurit Eesti lipuga. Neile järgnes hobuvanker lippude ja maakonna esindajaga. Kaasaliikunud muusikud olid iidse veoauto GAZ AA kaskede ja lilledega kaunistatud kastis. Kolonnis oli ka kogu teekonna kaasa sõitnud vana tuletõrje auto, millesse hakkajad mehed olid sauna ehitanud. Just see liiklusvahend tekitas igas peatuspunktis palju elevust.

Maakonna piiril toimus maavanemate kohtumine. Hobuvankrilt astus maha Lääne-Virumaa maavanema kt Jaan Kulver ja tuld edasi vedavasse vankrisse istus Harju maavanema kt Priidu Kolbre. Edasi liiguti Vihasoole, kus saabujaid tervitas tee ääres plakat «Peatu hetkeks! Su hobu on väsind ja piip on kustund», mis oli lillede ja lippudega ehitud postile kinnitatud. Laulis Vihasoo segakoor ning algkooliesisel muruplatsil läks tantsuks, kui kaks lõõtsameest loo üles võtsid. Teelistele pakuti mõdu, mett ja jäätist.

Peatus Vihasool, kus lauldi ja tantsiti. FOTO:
Peatus Vihasool, kus lauldi ja tantsiti. FOTO: Foto: Peeter Langovits

Laulupeotuli jätkas pärast pooletunnist peatust oma teekonda, et kell 16.30 Kolga rahvast rõõmustada ning kella 19 jõuda Kuusallu, kus ootas ees suurem simman laulu ja tantsuga. Järgmisel päeval liiguti Kuusalust Loole vahepeatusega Jõelähtmel. Loolt jätkus tõrviku teekonna viimane etapp 3. juulil, et kell 16.30 lauluväljakule jõuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles