Andres Herkel: valimisringkonnad ootavad lahendust (1)

Andres Herkel
Copy
Valimised.
Valimised. Foto: Lilli Tölp

Õiguskantsler Ülle Madise esitas riigikogule viis ettepanekut ausa poliitilise konkurentsi tagamiseks. Tegemist pole uute teemadega ja minu meelest ei kata need veel kõiki ausa konkurentsi valukohti. Küll aga on osutus väga õigeaegne. Järgmised valimised on kaugel ja see annab võimaluse probleeme lahendada, kirjutab kolumnist Andres Herkel. 

Piirdume siin vaid ühe teemaga – valimisringkondade suuruse käärid on ammu üle mõistlikkuse piiri. Suurimas ringkonnas (Harju- ja Raplamaal) jagati märtsis 15 mandaati, aga kõige väiksemas (Lääne-Virumaal) vaid viis. Valijaid oli vastavalt 133 437 ja 44 583. Aja jooksul on väiksemad ringkonnad jäänud veel väiksemaks, aga Tallinn ja selle ümbrus kasvavad. Veel 2003. aastal olid käärid mandaatide arvu mõttes väiksemad, kõikudes kuuest Lääne-Virumaal ning seitsmest Hiiu-, Lääne- ja Saaremaal 12ni Harju- ja Raplamaal.

Nüüdseks on ka kahes Tallinna ringkonnas vastavalt kaks ja kolm mandaati juurde tulnud. Seevastu Järva- ja Viljandimaa on kaotanud kaks, teised maaringkonnad kõik ühe mandaadi. Ainsad muutumatud kohad on Tartu linn ja Nõmme-Mustamäe, mõlemad püsivalt kaheksa mandaadiga.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles